DOBAR DRUG I ČUVAR STADA

Mrvaljević tvrdi da je njegov šarplaninac naveći na Balkanu: Bruno - džin iz Trepče

Objašnjava Mrvaljević da njegova porodica ne može bez pasa, tako da ih imaju pet, a šarplaninci su im posebno prirasli za srce
24460 pregleda 14 komentar(a)
Malo nezgodan prema nepoznatim gostima, Foto: Svetlana Mandić
Malo nezgodan prema nepoznatim gostima, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.05.2020. 23:06h

U selu Trepča, 16 kilometara od Nikšića, živi Bruno - najviši šarplaninac na Balkanu, tvrdi njegov vlasnik Ranko Mrvaljević.

Priča da je Bruna dobio na poklon, kada je bio štene.

“On je iz odgajivačnice Dejana Prelevića iz Podgorice i riječ je o psu sa pedigreom. Preko majke ima krv sa Tarzanom (Saitov) sa Kosova, jednim od najjačih boraca Kosova, a đed mu je Luks od Bjelica. Bruno ima 15 mjeseci, visok je 88 centimetara, a težak preko 80 kilograma. Najvši je šarplaninac na Balkanu i još raste i razvija se, tako da će preći ove dimenzije”, kaže mladi farmer koji drži drži 120 koza i jaradi.

Ističe da je Bruno dobar drug, ali i odličan čuvar stada, da boljeg ne bi poželio.

Dobar čuvar i drug: Mrvaljević sa ljubimcem
Dobar čuvar i drug: Mrvaljević sa ljubimcem(Foto: Luka Zeković)

“Dobar je čuvar, ima vrhunski karakter. Malo je nezgodan za goste koje ne poznaje, a ovako je baš dobar. Kada se ne vidimo nekoliko dana, moram prvo da se sa njim dobro izigram, pa tek onda da uđem u kuću. Odlično se slažemo, Bruno je pravi drug”.

Objašnjava Mrvaljević da njegova porodica ne može bez pasa, tako da ih imaju pet, a šarplaninci su im posebno prirasli za srce.

“Mi smo ljubitelji šarplaninaca od djetinjstva. Đed i baba su uvijek držali po jednog, pa smo i mi odlučili da nastavimo sa njima. Pored Bruna, imamo jednog od vojnih pasa, zatim ženku kavkaskog ovčara, pulina i jednu malu ženku, karabaš, od četiri i po mjeseca. Ona je rastom takođe veoma visoka i već sada ima 55 centimetara. Ona je iz odgajivačnice Slobodana Stamenkovića iz Ulcinja”, ne bez ponosa predstavlja Ranko pse.

Pojašnjava da su njegovi psi visoki kako zbog genetike, tako i zbog činjenice da su stalno pušteni.

“A vjerovatno da i ovo podneblje malo utiče”, sa osmijehom je kazao Mrvaljević.