Trobonjača: Povoljna epidemiološka situacija u CG, nema smisla otezati sa popuštanjem mjera

Specifične mjere zavise od djelatnosti, pa tako na primjer vozač autobusa, fizioterapeut, kozmetičar, zubar ili trgovac nemaju isti kontakt sa drugim osobama i jednaku mogućnost zaraze i zato se moraju štititi na posebne načine”, rekao je Trobonjača
4616 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.05.2020. 14:16h

U povoljnoj epidemiološkoj situaciji, kakva je u Crnoj Gori, otezanje sa popuštanjem mjera za spriječavanje širenja koronavirusa nema smisla, kazao je imunolog iz Rijeke Zlatko Trobonjača, navodeći da se mora voditi računa o tome da se epidemija ne otme kontroli.

On je kazao da ekonomija, zdravstvo, kultura, sport, umjetnost i sve druge ljudske aktivnosti moraju da funkcionišu, ali na način da ne dođe do ponovnog razbuktavanja epidemije.

“Nema smisla otezati sa popuštanjem mjera u tako povoljnoj epidemiološkoj situaciji kakvu ima Crna Gora. Rizik uvijek postoji, no to ne znači da rizik treba izbjegavati, nego ga treba kontrolisati”, rekao je Trobonjača u intervjuu agenciji MINA.

Kako je objasnio, virus treba kontrolisati primjenom opših mjera, kao što su upotreba maski, rukavica, održavanje distance, kao i primjenom specifičnih.

“Specifične mjere zavise od djelatnosti, pa tako na primjer vozač autobusa, fizioterapeut, kozmetičar, zubar ili trgovac nemaju isti kontakt sa drugim osobama i jednaku mogućnost zaraze i zato se moraju štititi na posebne načine”, dodao je Trobonjača.

Kako je naveo, zadatak države u ovim uslovima je da obezbijedi dovoljne količine zaštitne opreme po prihvatljivim cijenama.

“Život se mora aktivirati što brže i što je moguće u većoj mjeri, ali pri tome paziti da nam se epidemija ne otme kontroli. Tu je odgovornost svakog građana u njegovom ponašanju u zajednici presudna”, rekao je Trobonjača.

Nema smisla proglašavati kraj epidemije dok god ona postoji u svijetu

Na pitanje da li bilo koja država u regionu može da proglasi kraj epidemije sve dok u susjednim zemljama ima registrovanih novih slučajeva obolijevanja od COVID 19, on je odgovorio da je za svaku zemlju izuzetno važna epidemiološka slika u susjedstvu, a nakon otvaranja prometnih pravaca i šire.

“Hrvatska je, kao i Crna Gora, turistička zemlja i po toj logici izrazito otvorena za strance. Pored toga, cijela regija je išarana važnim prometnim koridorima, a da ne spominjem trgovinsku i drugu poslovnu saradnju”, dodao je Trobonjača.

On je kazao da će do otvaranja granica doći prije ili kasnije, a to znači i do mogućnosti uvoza novih slučajeva infekcije, koju je nemoguće jednostavnim pregledima u potpunosti detektovati.

“Mjerenje temperature važan je postupak takve detekcije, međutim njime se ne mogu otkriti oni slučajevi koji nose virus bez simptoma”, objasnio je Trobonjača.

Za njih bi, kako je rekao, trebalo koristiti druge metode koje su puno složenije i skuplje i ne mogu se masovno koristiti.

“Svjedočili smo kojom se brzinom virus raznio praktički po cijeloj zemaljskoj kugli, pa onda nema ni smisla otvarati granice i proglašavati kraj epidemije dok god ona postoji, ne samo u susjedstvu, nego i šire po svijetu”, kazao je Trobonjača.

On je rekao da granice moraju da se otvaraju postupno i strogo kontrolisano, jer bi naglo otvaranje moglo biti najbrži način da se upropasti sve ono što je strogim mjerama postignuto.

Škole i vrtiće otvoriti uz sve mjere opreza

“Do sada se pokazalo da djeca nijesu važna karika u prenosu zaraze i da ne obolijevaju od težih oblika bolesti, pa u ovoj epidemiji srećom nijesu značajnije ugrožena”, kazao je Trobonjača.

On smatra da bi, uz sve mjere opreza, škole i vrtiće trebalo otvoriti, jer bi šteta za djecu i roditelje, bez otvaranja tih institucija duže vrijeme mogla da bude ogromna.

“Mnogi roditelji koji ne mogu da ostave dijete u vrtiću ne mogu da obavljaju praktički nikakvu djelatnost”, dodao je Trobonjača.

Kako je naveo, ugostiteljski objekti, pogotovo terase, mogu se otvoriti odmah uz odgovarajuće prilagodbe, poput razmicanja stolova, ograničenja mogućnosti većeg okupljanja i slično.

Epidemija će se primiriti ali neće nestati

Na pitanje kakav je njegov stav o mogućnosti pojave drugog talasa epidemije koronavirusa na jesen, Trobonjača je odgovorio da će se drugi talas dogoditi ako mu to omogućimo.

“Međutim, uz primjenu spomenutih mjera, odgovorno društveno ponašanje svakog građana, a to znači odgovarajuće ponašanje dok smo zdravi, kad smo u samoizolaciji i kad smo bolesni, možemo spriječiti ponovno širenje epidemije”, naveo je Trobonjača.

To je, kako je istakao, interes svakog pojedinca, jer u suprotnom, ako se epidemija razmaše, ponovno će biti uvedene mjere zaključavanja društva, što bi bilo apsolutno pogubno za ekonomiju i društveni život u cjelini.

“Vjerojatno će se, po analogiji prema gripi i infekcijama uzrokovanim drugim korona virusima, uzročnicima sezonskih prehlada, odnosno prema bolestima koje imaju sličan prijenos dominantno kapljičnim putem, ova epidemija u ljetnim mjesecima primiriti, ali neće nestati”, kazao je Trobonjača.

Bolest je, kako je rekao, vrlo čudna.

“Pa će uz tih, vjerojatno i preko 25 odsto asimptomatskih pojedinaca i onih manifestno bolesnih, tinjati u populaciji, da bi se razbuktala ponovno na jesen, ako joj to dozvolimo”, dodao je Trobonjača.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, on je naveo da je trenutno povoljna.

Kako je kazao, Hrvatska spada u najuspješnije zemlje u borbi protiv epidemije u Evropskoj uniji.

“Nije ostvarena naša želja da se ovim izrazito rigoroznim mjerama epidemija u potpunosti iskorijeni na području cijele zemlje, što nije rezultat lošeg rada javnog zdravstva i civilne zaštite ili nediscipline građana, nego naprosto oblika bolesti, prvenstveno moguće duge inkubacije i postojanja relativno velikog broja asimptomatskih slučajeva”, naveo je Trobonjača.

On je rekao da bi bilo idealno kad bi simptomi bolesti bili uniformni i kada bi zaraznost oboljelog bila u skladu sa s tim simptomima, ali u ovoj bolesti to, na žalost, nije slučaj.

Bonus video: