FOTO: Specijalistički pregledi u bolnicama, krenuo međugradski prevoz, vjerski objekti otvoreni za građane

Dezinfekcija ruku, mjerenje temperature, čišćenje površina koje se često dodiruju...
19616 pregleda 3 komentar(a)
Danas u KCCG, Foto: Savo Prelević
Danas u KCCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.05.2020. 16:17h

Od danas je moguć međuopštinski prevoz po regijama, unutrašnji pomorski saobraćaj, prisustvovanje vjerskim obredima po definisanim uslovima, kao i specijalistički pregledi u bolnicama.

Rad zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori od danas je normalizovan.

KCCG
KCCG(Foto: Savo Prelević)

Pri ulazu obavezno je mjerenje temperature i dezinfekcija ruku...

KCCG nakon ukidanja mjera
Na ulazu u KCCG(Foto: Savo Prelević)

Cilj je da se u Kliničkom centru Crne Gore, opštim i specijalnim bolnicama, kao i ustanovama u mreži zdravstvenog sistema, obezbijedi postepena dostupnost specijalističkih pregleda za sve pacijente.

Detalj iz KCCG
Detalj iz KCCG(Foto: Savo Prelević)

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da povratak redovnim aktivnostima zdravstvenog sistema, uz poštovanje prepouka Instituta za javno zdravlje, sada mora biti u vrhu prioriteta.

Prema uputstvima Instituta za javno zdravlje na ulazu u javni prevoz mora biti dostupno adekvatno sredstvo za dezinfekciju ruku, koja je obavezna i prilikom ulaska i izlaska.

Nošenje zaštitnih maski, medicinskih ili platnenih, takođe je obavezno za vozače. I putnici moraju da nose medicinsku ili platnenu masku ili tkaninu koja prekriva nos i usta.

autobuska Podgorica
Detalj sa Autobuske srtanice u Podgorici(Foto: Savo Prelević)

U autobusima je isključivo dozvoljen prevoz putnika bez stajanja.

Preporuke IJZ su da raspored sjedenja u autobusu omogućava “optimalnu fizičku distancu između putnika" i to tako da u jednom redu sjedišta sjede najviše dvije osobe, na primjer na sjedištima do prozora, a na suprotnim stranama vozila.

S obzirom na to da su putnici na izlazu iz autobuske stanice u obavezi da dezinfikuju ruke, preporuka IJZ je da je dezinfekcija ruku prije ulaska u vozilo poželjna.

autobus dezinfekcija
Dezinfekcija obavezna(Foto: Savo Prelević)

Prevoznici su dužni da prebrišu vozačko mjesto i kabine preporučenim sredstvom za dezinfekciju, kao i površine koje se često dodiruju rukama - kvake na vratima, volan, radna ploča.

U uputstvu IJZ piše da treba izbjegavati fizički kontakt sa putnicima prilikom izdavanja karte, primanja ili izdavanja prtljaga.

Javni međugradski prevoz zasada je dozvoljen u južnoj regiji između opština Bar, Budva, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Ulcinj, kao i Cetinje. U centralnom regionu saobraćaj je dozvoljen između Podgorice, Cetinja, Danilovgrada, Tuzi, Nikšića, Šavnika i Plužina, a u sjevernom između Pljevalja, Žabljaka, Bijelog Polja, Berana, Mojkovca, Kolašina, Plava, Rožaja, Andrijevice, Petnjice i Gusinja.

Vjerski obredi mogući su pod određenim uslovima.

Hram Hristovog vaskrsenja
Hram Hristovog vaskrsenja(Foto: Savo Prelević)

Tako u vjerskom objektu jedna osoba može biti na 10 kvadrata, a van objekta najviše 20 osoba. Obavezno je i držanje distance od dva metra.

Hram Hristovog vaskrsenja
Hram Hristovog vaskrsenja(Foto: Savo Prelević)

U vjerskim objektima maska je obavezna za sve osim sveštenika u obredu, a na ulazu mora da bude postavljeno sredstvo za dezinfekciju ruku. Iz NKT-a su obrazlažući mjeru naveli i da je "zabrana okupljanja na snazi".

Galerija

Bonus video: