Bobova se opet sjetili pred izbore

Vojska bi navodno u junu trebalo da počne probijanje i nasipanje trase puta Kosanica - Glibaći - Bobovo, u dužini od oko 30 kilometara, što je građanima obećavano i 2008...
2791 pregleda 0 komentar(a)
Živopisni krajolik Bobova, Foto: Goran Malidžan
Živopisni krajolik Bobova, Foto: Goran Malidžan

Dvanaest godina nakon što je prvi put potpisan ugovor o izgradnji puta Kosanica - Glibaći - Bobovo, koji je građanima obećao sadašnji predsjednik Milo Đukanović, ponovo je aktuelizovana priča o povezivanju tri pljevaljska sela.

Kao i 2008. godine, rekonstrukcija puta građanima se obećava nekoliko mjeseci prije održavanja parlamentarnih izbora.

Krajem prethodne sedmice, javnost je obaviještena da će Vojska u junu početi probijanje i nasipanje trase puta, u dužini od oko 30 kilometara.

To je saopšteno nakon sastanka predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića i ministra odbrane Predraga Boškovića. Sastanku su prisustvovali i načelnik Generalštaba brigadni general Dragutin Dakić i izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić.

Bošković je bio i jedan od potpisnika prvog ugovora čija je realizacija izostala, iako su čelnici tadašnje opštinske i državne vlasti uvjeravali mještane da će modernu, asfaltom presvučenu saobraćajnicu, izgraditi do kraja 2009.

Prvu projektnu dokumentaciju za izgradnju puta Kosanica - Glibaći - Bobovo - Meštrevac (granica sa BiH prema Foči) uradio je još 1984. Put Inženjering, a proboj puta je radila tadašnja JNA u saradnji sa Rudnikom uglja i pljevaljskom lokalnom samoupravom. Kompletan projekat je urađen i revidovan 2009...

Sa potpisivanja ugovora
Sa potpisivanja ugovora(Foto: Goran Malidžan)

Najava izgradnje puta za odbornika Demokrata u lokalnom parlamentu Nikolu Rovčanina je dokaz da DPS uveliko sprovodi predizbornu kampanju u Pljevljima, zloupotrebljavajući državne resurse.

“Bošković je helikopterom doletio u Pljevlja kako bi sa pozicije ministra izrekao nove obmane. Boškovićeve riječi su u Pljevljima izgubile svaku vrijednost imajući u vidu njegovo prethodno djelovanje u ovom gradu. Ko bi mu opet povjerovao na riječ, kada je isti put koji danas obećava, sa gotovo istim akterima i subjektima, obećan pred parlamentarne izbore 2009. I evo prošlo je više od 11 godina. Niko nije snosio odgovornost za prevaru i obmanu građana. O Boškovićevim obećanjima suvišno je govoriti. Niti jedno obećanje nije ispunio...”.

Odbornik Demokratske narodne partije Vladislav Bojović kazao je da je Bošković “siguran garant da se radi o bezočnom i drskom lažnom obećanju”, koji je već više puta dao isto obećanje pa ga nije realizovao.

“Ova najnovija najava prije svega govori da su Bošković, Milutin Simović i ekipa u velikom problemu i panici jer nemaju više šta novo, niti ozbiljno da obećaju Pljevljacima, pa se bave ponavljanjem starih neispunjenih obećanja. Pored toga, ova najava govori i da su funkcioneri ove vlasti do kraja izgubili i kompas i obraz, pa da nemaju više ni gram srama niti stida, čim se usuđuju da ponovo bezočno manipulišu istim obećanjem i ponovo pred izbore. Indikativno je da to u najvećoj mjeri i po pravilu rade mještanima onih krajeva Crne Gore koja su, zahvaljujući njima, drastično opustošena i opljačkana. Potrebno je samo vidjeti koliko se drastično smanjio broj mještana u ovim selima u odnosu na period kada je ista ova vlast prvi put dala ovo svoje obećanje, odnosno kada ih je prvi put prevarila, da bi to onda činila pred svake sljedeće parlamentarne izbore“.

Sporazum o partnerstvu za finansiranje rekonstrukcije i izgradnje puta prvi put je potpisan krajem decembra 2008. godine, kada se globalna ekonomska kriza nadvijala nad Crnom Gorom. Potpis na ugovor stavili su tadašnji direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, predsjednik kompanije „Vektra Montenegro” Dragan Brković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Simović, direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković i predsjednik Opštine Pljevlja Filip Vuković.

Procijenjena vrijednost radova je četiri miliona eura, a predviđeno je da po milion obezbijede Direkcija za saobraćaj i kompanija “Vektra Jakić”, a po 500.000 eura preostala četiri potpisnika sporazuma.

Ministarstvo poljoprivrede jedino je uplatilo dio obaveza, nedugo nakon potpisvanja ugovora, ali javnost nikada nije obaviještena šta je urađeno sa tim novcem, s obzirom da projekat nije realizovan.

Projekat rekonstrukcije i izgradnje puta trebalo je da obuhvata tri dionice: Kosanica - Glibaći, Glibaći - Bobovo i Bobovo - Jovići- Moraice - Jelov Panj, ukupne dužine oko 23 kilometra, a trebalo je da se realizuje tokom ove godine.

U kasnijoj fazi predviđeno je da se uradi još 17 kilometara puta do sela Meštrevac na crnogorsko-bosanskoj granici. Za tu dionicu puta potrebno je još oko 3,5 miliona eura.

Bonus video: