Bjelopoljac se okrenuo proizvodnji viskija, a odnedavno i medicinskog alkohola

Pored viskija prozvodi manje količine žitnih rakija i voćnih, od šljive, dunje i kajsije
3321 pregleda 0 komentar(a)
Viski proizvodi na tradicionalan način, Foto: Privatna arhiva
Viski proizvodi na tradicionalan način, Foto: Privatna arhiva

Bjelopoljac Slavko Fuštić oko šest godina se bavi proizvodnjom domaćeg viskija, a u vrijeme pandemije koronavirusa počeo je da proizvodi i medicinski alkohol od kukuruza.

Tvrdi da bi uz podršku države za nabavku modernije opreme mogao da alkoholom snabdije cijelo crnogorsko tržište.

Uvjerava da je bavljenje proizvodnjom viskija mnogo lakše od bavljenja politikom, s obzirom na to da je bivši predsjednik Opštinskog odbora Nove i nekadašnji funkcioner Demokratskog fronta.

Objašnjava da je viski koji proizvodi prvi u Crnoj Gori napravljen od domaćih sirovina.

“Viski se najčešće pravi od ječma i kukuruza ili kombinacijom te dvije žitarice. Ja ga proizvodim kombinacijom kukuruza osamdeset odsto i dvadeset odsto ječma. To je poseban proces gdje se skrob iz žitarica prevodi u proste šećere, a oni zatim u alkohol. To radim na tradicionalni način, koji je umnogome isti kao pečenje rakije od voća. Tako dobijeni viski mora da odstoji najmanje tri godine u hrastovom buretu, specijalno napravljenom za čuvanje viskija. U takav viski ne smije se dodavati ništa, osim vode radi podešavanja procenta alkohola”, priča Fuštić.

Kaže da je medicinski alkohol iz kukuruza počeo da se proizvodi kada se pojavila korona.

Kombinacija kukurznog i ječmenog brašna
Kombinacija kukurznog i ječmenog brašna(Foto: Privatna arhiva)

“To su manje količine, dok je za veću i jeftiniju proizvodnju potrebna savremenija oprema. Međutim, za sada ne postoji zainteresovanost države da pomogne u nabavci. Tada bih mogao zadovoljiti cjelokupne potrebe Crne Gore za medicinskim alkoholom.

Ideja za proizvodnju viskija nastala je nakon dugog razmišljanja o pokretanju biznisa, kaže Fuštić.

“Želio sam da to bude nešto novo i originalno i odlučio sam se za pokretanje proizvodnje viskija. Proučio sam tehnologiju i konsultovao stručnjake iz te oblasti. S obzirom na to da nijesam imao dovoljno sredstava za neku moderniju tehnologiju, sam sam konstruisao kazan, takozvani duplikator, za pripremu sirovine od žitarica - džibre, od kojih se kasnije pravi viski. Kupio sam obični kazan za rakiju, burad za odlaganje viskija i tako počeo”.

Kaže da godišnje proizvode oko 500 litara žestokih alkoholnih pića.

Ističe da mu nije bilo problem da se “baci” na proizvodnju viskija nakon višegodišnjeg političkog angažmana, jer, tvrdi, nikada nije živio od politike.

“Nikada nijesam bio ni na kakvoj funkciji gdje se prima plata, niti sam bio član bilo kojeg upravnog odbora. Uvijek sam živio od svog rada. Za mene bavljenje politikom nikada nije bilo i rješavanje moje egzistencije”.

Objašnjava da je mnogo lakše proizvoditi viski nego se baviti politikom.

“Jer nemate posla sa svakojakim ljudima. Nijeste izloženi raznim podmetanjima, lažima i uvredama i obmanama saradnika i pretpostavljenih”.

On pored viskija prozvodi manje količine žitnih rakija i voćnih, od šljive, dunje i kajsije.

Bonus video: