"Tužan je prazan plato pred Ostrogom"

Ekipa “Vijesti” na putu do Gornjeg manastira srela je hodočasnike, njih 30-40, uglavnom mladih, koji su pješke išli, kao i grupu Nikšićana koja se vraćala od Ostroga
30389 pregleda 22 komentar(a)
Vjernici se pridržavaju mjera, Foto: Luka Zeković
Vjernici se pridržavaju mjera, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2020. 07:21h

Policija je juče od Bogetića do manastira Ostrog na nekoliko mjesta kontrolisala vozila i dozvoljavala im da dođu do crkve Svetog Stanka, odakle su manastirskim prevozom ili pješke mogli otići do Gornjeg manastira.

Isto je bilo i za one koji su ka manastiru išli od Danilovgrada.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) krajem prošle sedmice je saopšteno da vjernici mogu u crkve i hramove, ali uz poštovanje mjera za suzbijanje novog koronavirusa: u vjerskom objektu na deset metara kvadratnih može biti jedno lice, a ispred maksimalno 20, uz obaveznu fizičku distancu od dva metra, sa maskom i uz dezinfekciju ruku na ulazu i izlazu. Iz NKT su poručili i da je zabrana okupljanja i dalje na snazi.

“Sva vozila propuštamo, samo vodimo računa da ne bude veći broj vozila kako se ne bi stvarala gužva”, kazao je jedan od policajaca koji su kontrolisali vozila.

Ekipa “Vijesti” na putu do Gornjeg manastira srela je hodočasnike, njih 30-40, uglavnom mladih, koji su pješke išli, kao i grupu Nikšićana koja se vraćala od Ostroga.

“Nas desetak iz Nikšića je u nedjelju posle podne krenulo pješke, preko Pandurice. Ugrabili smo da prođemo veliki krst jer je deset minuta nakon toga došla patrola i hodočasnici nijesu mogli da prođu ka Ostrogu. Pored nas, gore je bilo još njih 20-30, ali svi smo morali u šumi da spavamo”, kazala je Nikolina Babović, koja se sa društvom vraćala za Nikšić.

Najveći broj hodočasnika bila je omladina iz Nikšića, a bilo je i Podgoričana.

Dvije drugarice - Maša Radović i Nevena Kljajević, koje su juče ujutro krenule pješke iz Nikšića kazale su da se nadaju da policija neće kažnjavati one koji su došli svecu da se pomole “da ova korona prođe”.

Ana trčala od Podgorice

Ana Drašković je trčeći stigla iz Podgorice i dionicu do Ostroga je prešla za nešto duže od četiri sata.

“Uopšte mi nije teško palo. Tužna sam kada vidim ovaj plato skoro prazan, ali vjerujem da će se sve ovo riješiti u korist svih nas. Trudiću se da ispoštujemo sve mjere. Mitropolit nam je odličan primjer koga treba da slijedimo, i ako on može da sve ovo prebrodi i radi svoj posao kako treba, mi treba njega da pratimo”, rekla je Drašković.

Njen sugrađanin Danilo Mićević sa Zlatice kazao je da je prvi put došao da 12. maj, dan Svetog Vasilija, dočeka pod Ostrogom.

“Zaustavila me policija i poželjela mi srećan put. Nijesu me pitali ni gdje ću, ni što ću. Prije dva mjeseca sam prekinuo da radim. Prije nijesam imao vremena da dođem, a sad mi je korona ‘pomogla’ i došao sam da noćim i da ujutro, nakon liturgije krenem nazad”, kazao je Mićević.

Na platou, ispred Gornjeg manastira bilo je njih dvadesetak, dok je kod sveca čekalo da pristupi njih desetak, sa propisanom fizičkom distancom.

Vesna Martinović, porijeklom iz Vasojevića, koja živi u Podgorici, privlačila je pažnju - kako zbog godina, jer je bila najstarija među prisutnima na platou, tako i zbog činjenice da je sjedjela sama, sa Svetim pismom u rukama.

Navikla je, kaže, da se na platou traži mjesto više za stajanje.

“Tužno mi je sve ovo vidjeti. I vani bih rado spavala, kao što sam to radila i prethodnih godina, ako mi dozvole”, kazala je Martinović.

Mitropolit Amfilohije je ranije izjavio za “Vijesti” da očekuje da će danas doći na hiljade vjernika da proslave praznik Svetog Vasilija i cjeliva mošti sveca koje se čuvaju u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Bonus video: