Amfilohije: Mislili smo da litija bude u hramu, ali kad smo vidjeli narod...

U Crnoj Gori i dalje je na snazi zabrana javnih okupljanja
61474 pregleda 131 komentar(a)
Sa današnje litije u Nikšiću, Foto: Luka Zeković
Sa današnje litije u Nikšiću, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2020. 21:29h

U Nikšiću je večeras organizovana litija u čast Svetog Vasilija Ostroškog.

U nikšičkom Sabornom hramu u 18 sati počela je večernja služba, a ispred hrama, kao i na Trgu Šaka Petrovića koji je bio ispunjen, prisutan je bio veliki broj vjernika.

Kada se pojavio episkop budimljansko-nikšički Joanikije narod ga je pozdravio aplauzom i skandiranjem "Ne damo svetinje".

Joanikije je na ulazu dočekao vjernike koji su mu ljubili ruku, a on im davao blagoslov.

Okupljeni su na isti način dočekali i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Joanikije je kazao da su ispoštovali sve mjere "koje je propisala medicina".

"Nikšićku litiju ustanovio je sam Sveti Vasilije kada je svojim moštima pohodio ovaj grad prije 20 i više godina. Proslavljamo ovaj praznik malo skromnije ali opet je lijepo i svečano u toj skromnosti. Ispoštovali smo sve mjere koje je propisala medicina i pozivali smo narod da poštuje mjere jer nam je zdravlje najbiitnije ali smo pozivali i narod da pristupe svetinjama jer smatramo da svetinje iscjeljuju. Mi ćemo poštujuci mjere koliko ih je moguće ispoštovati posvjedočiti ljubav Sv. Vasiliju. Mi ćemo hodom kroz Nikšić produžiti tradiciju. Naše litije nijesu ni inat ni prkos a naročito danas. Mi danas idemo da potvrdimo svenarodnu ljubav prema Sv. Vasiliju. Ne bi smjela da se čuje nijedna ružna riječ ili psovka. Na litijama nema politike niti stranaka već samo narod Božiji. Može biti eventualno nekih provokacija, ali mi se od toga ograđujemo, a sve vas molimo da ako takve primijetite da ih opomenete. Molimo vas da poštujete distancu koliko je moguće i da ovo završimo u miru i ljubavi i da Sv. Vasilije progna ovu zarazu iz ovog grada i naše Crne Gore", kazao je Joanikije, a zatim je krenula litija ulicama grada.

litija NIkšić
Sa današnje litije u Nikšiću(Foto: Luka Zeković)

Mitropolit Amfilohije, govoreći ispred hrama, kazao je da "ova litija svetovasilijevska" traje 350 godina, od vremena Svetog Vasilija jer se narod uvijek sabirao oko njega.

"Nije ovo ni Amfilohijeva, ni Joanikijeva ni popova litija već Sv. Vasilija. Poštujući mjere zaustavili smo litije i donijeli odluku da ovogodišnja litija bude samo u hramu, sli vidjevši ovoliki narod nijesmo mogli da se odreknemo svetovasilijevskog naroda", kazao je Amfilohije.

Kazao je da se Sv. Vasilije uvijek borio protiv "bratomržnje i bogomržnje". Prema njegovim riječima Sv. Vasilije ratuje protiv "takvih virusa", kao i virusa "fašizma i komunizma i virusa koji je zavadio narod širom Evrope".

Prema riječima mitropolita crnogorsko-primorskog, "današnji knezovi misle da su vječni i neprolazni pa se okreću protiv svetovasilijevskog naroda". Pomenuo je policajca Šćepanovića koji je napustio službu zbog litija, kao i vojno lice Mrvaljevića, i pitao kakva je to vojska koja "ratuje protiv naroda i litija svetovasilijevskog".

"Ovogodišnja litija je posvećena borbi protiv ovog virusa koji je zavladao svijetom", kazao je Amfilohije, kao i protiv "svih virusa koji truju narod".

Litija u Nikšiću
Litija u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

"Narod u Crnoj Gori je bio prestravljen i ja sam odrastao u tom vremenu prestravljenosti kada je ukinuta vjeronauka a uspostavljen marksizam i krenule se podjele među ljudima, kazao je Amfilohije i dodao da samo u Crnoj Gori "majka rađa dijete koje ima četiri jezika".

"Došlo je vrijeme da se nastavi ova svetovasilijevska litija. Sv. Vasilije iscjeljuje mnogo veće viruse od ovog malog", kazao je Amfilohije i pozvao narod da se moli da ih Sv. Vasilije iscjeli od svih virusa.

U govoru je pomenuo i Kosovo i "otimanje svetinja", kao i, kako je kazao, "najveću izdaju u istoriji Crne Gore" kada je vlast priznala Kosovo kao državu. Prema riječima Amfilohija, "braneći svetinje u Crnoj Gori branimo i svetinje na Kosovu i vraćamo obraz i čojstvo".

Joanikije je kazao da su ispoštovali sve mjere "koje je propisala medicina".

Galerija

Bonus video: