Ministarstvo nauke: U toku isporuka drugog dijela dragocjene donacije IAEA

Donacija se sastoji od opreme za PCR dijagnostiku, setova za testiranje koji se sastoje se od prajmera i proba za veliki broj uzoraka (nekoliko hiljada uzoraka), sa pratećim pipetorima i nastavcima, alkoholom kao i mikrotubama
715 pregleda 0 komentar(a)
Detalj dijela donirane opreme, Foto: Ministarstvo nauke
Detalj dijela donirane opreme, Foto: Ministarstvo nauke

U toku je isporuka drugog dijela donacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za borbu protiv koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Donacija se sastoji od opreme za PCR dijagnostiku, setova za testiranje koji se sastoje se od prajmera i proba za veliki broj uzoraka (nekoliko hiljada uzoraka), sa pratećim pipetorima i nastavcima, alkoholom kao i mikrotubama.

Donirana je i kompletna zaštitna oprema za ljude koji rade testove.

"Laboratorije su, za sada, dobile dijagnostikume koji služe za detekciju COVID19 a prije par dana je stigla i oprema za Specijalističku veterinarsku laboratoriju - tri vorteksa, mini centrifuga za mini epruvete, mini PCR uređaj i barkod čitač uzoraka. Ova značajna donacija je namijenjena našim referentnim nacionalnim laboratorijama – Institutu za javno zdravlje i Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji", navodi se u saopštenju.

"Međunarodna agencija za atomsku energiju, pored ove vrijedne donacije, svim zemljama članicama među kojima je i Crna Gora, obezbjeđuje i svu neophodnu logistiku i distribuciju. Ovu vrijednu pomoć koordiniralo je Ministarstvo nauke Crne Gore uz tehničku podršku Stalne misije Crne Gore pri OEBS-u u Beču", zaključuje se u saopštenju Ministarstva nauke.

Bonus video: