Ponovo odložena rasprava u disciplinskom postupku protiv Ćirović

Ćirovićeva je pojasnila da je, deset minuta prije početka, na recepciji saznala da će se rasprava održati u drugoj prostoriji i da zbog toga nisu mogli da obavijeste zainteresovanu javnost
1729 pregleda 0 komentar(a)
Ponovo odložena rasprava, Foto: Luka Zeković
Ponovo odložena rasprava, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2020. 20:52h

Rasprava u disciplinskom postupku protiv novinarke Televizije Crne Gore Nevenke Ćirović, koja je trebalo da bude održana juče, odložena je za 15. maj, po zahtjevu njenih pravnih zastupnika.

Advokati Velibor Marković i Vladan Bojić su tražili odlaganje rasprave, kako bi bilo omogućeno da raspravu slušaju mediji i druge zainteresovane strane, a u u skladu sa tehničkim uslovima i poštovanjem mjera Vlade za suzbijanje koronavirusa, a koje, prema njihovom mišljenju, nije bilo obezbijeđeno.

Ćirovićeva je pojasnila da je, deset minuta prije početka, na recepciji saznala da će se rasprava održati u drugoj prostoriji i da zbog toga nisu mogli da obavijeste zainteresovanu javnost.

Ona je kazala da je u kancelariji zbog toga željela da uključi uživo prenos preko svog fejsbuk profila, što je uradila i na prethodnoj raspravi, ali se tome usprotivila advokatica TVCG Saša Vukotić.

“Nakon toga je došlo do rasprave, a moji pravni zastupnici advokati su ukazali Vukotić da time što snimam ne kršim Zakon, odnosno Ustav. Protiv mene je pokrenut postupak zbog javno izgovorene riječi. Ja sam javna ličnost, samim tim što sam novinarka. Pravo javnosti je da zna, odnosno da cijeli proces bude javan”, kazala je Ćirović.

Prethodna rasprava od tridesetog aprila, odložena je bila za juče, a po predlogu advokata TVCG, trebalo je da se odgleda i uvrsti kao dokaz film “Svjedok božje ljubavi”.

Protiv Ćirovićeve i njenog kolege Zorana Lekovića disciplinski postupak je inicirala autorka filma Tanja Šuković.

Dokumentarni film “Svjedok božje ljubavi” emitovan je 18. februara na Prvom kanalu TVCG, a Ćirovićeva i Leković su na svojim fejsbuk profilima kritikovali taj film o mitropolitu Amfilohiju, navodeći da su prekršeni novinarski standardi i da je “zastiđe i profesionalna sramota”.

Prikazivanje filma su, osim Mitropolije crnogorsko-primorske, osudile brojne političke partije, ali i međunarodne novinarske organizacije.

Sindikat medija je zatražio od direktora RTCG Božidara Šundića da obustavi disciplinski postupak, koji su okarakterisali kao uvođenje jednoumlja.

Bonus video: