Budžet Opštine Tivat u crveno pošao i prije korone

Ove godine su tekući prihodi Opštine Tivat u prvom kvartalu opali za čak skoro trećinu, odnosno skoro 800 hiljada eura su manji nego u periodu januar-mart 2019, kada su iznosili 2,48 miliona eura
2559 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: SZS Tivat
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: SZS Tivat

Opština Tivat je za tri mjeseca ove godine ostvarila samo 1.689.860 eura tekućih prihoda u budžetu, što je tek 13,29 odsto od za cijelu godinu budžetom planiranih 12.706.400 eura tekućih prihoda. Ove godine su tekući prihodi Opštine Tivat u prvom kvartalu opali za čak skoro trećinu, odnosno skoro 800 hiljada eura su manji nego u periodu januar-mart 2019. kada su iznosili 2,48 miliona eura.

To pokazuju podaci iz izvještaja o kvartalnom ostvarenju budžeta Opštine za period od 1. januara do 31.marta, a koji su objavljeni na sajtu lokalne samouprave.

Kompletan budžet Opštine Tivat za 2020. planiran je na iznos od 23,55 miliona eura, od čega je u prvoj četvrtini ove godine ostvareno samo 6,62 miliona. Najveći dio tih prihoda odnosi se na iz prošlogodišnjeg budžeta preneseni neutrošeni novac u iznosu od 2,88 miliona eura, kao i pozajmicu od dva miliona eura koju je administracija gradonačenika Siniše Kusovca (DPS) uzela kod komercijalnih banaka već na početku ove godine.

Time je već sada lokalna DPS-SD-HGI vlast Tivta “ispucala“ kompletan budžetom za 2020. predviđen iznos za zaduživanje, što uz činjenicu da je iz lanjskog u ovogodišnji budžet prenešeno oko 1,1 milion eura manje od planiranog iznosa, kao i uz ekstremno loše tekuće prihode, ne daje nimalo optimističku sliku perspektive gradske kase Tivta u narednim mjesecima.

To posebno dolazi do izražaja kada se ima u vidu podatak da su kompleti prihodi budžeta Opštine u martu ove godine iznosili samo 511.543 eura, a već sada se iz toga vidi koliko je na smanjenje priliva novca u gradsku kasu uticala korona i vanredne mjere Nacionalnog koordinacionog tijela koje su za spriječavanje širenja bolesti donesene sredinom tog mjeseca.

Iako je stanje sa punjenjem budžeta mnogo lošije nego lani, Kusovac i njegovi saradnici drastično su povećali budžetsku potrošnju koja za za tri mjeseca ove godine iznosi 3.965.535 eura. To je za čak oko milion i po eura, ili oko 39 odsto više nego u prvom kvartalu prošle godine kada su rashodi budžeta od 1. januara do 31.marta iznosili 2.442.435 eura. Najveći dio tog povećanja odnosi se na kapitalne izdatke jer je za tri mjeseca ove godine na to utrošeno 1.822.964 eura, što je skoro 1,1 milion eura više nego u uporednom periodu lani, a razlog za to je prvenstveno izgradnja tri kružna toka na trasi budućeg bulevara kroz Tivat. Na tome Opština intenzivno radi od kraja prošle godine, a kružni tokovi trebalo je da budu završeni upravo pred lokalne izbore koji su bili zakazani za 5. april, ali su odloženi do daljnjeg zbog koronavirusa.

Izgradnja bulevara jedan je od ranije najavljenih ovogodišnjih prioriteta lokalne tivatske DPS-SD-HGI vlasti koja je najavila da će za to dobiti i značajnu finansijsku podršku Vlade jer je pretvaranje Jadranske magistrale kroz Tivat u bulevar značajno i za državu zbog ubrzanja saobraćajnih tokova na toj najopterećenijoj i najzagušenijoj saobraćajnici u Crnoj Gori.

Ipak, u prvom kvartalu ove godine u budžet Opštine nije došao ni cent od ukupno za cijelu 2020. planiranih četiri miliona eura donacije Vlade za početak gradnje bulevara.

Bonus video: