Budvani najbolji na državnom prvenstvu

Kompletan proces je počeo u februaru kada su raspisani uslovi i tema „Mladi i moral“, potom je petočlana komisija ocjenjivala radove tako štoje odabrano prvo 30 najboljih, a onda u drugom krugu vrednovanja izdvojeno 13 za veliko finale
1380 pregleda 0 komentar(a)
SMŠ "Danilo Kiš" u Budvi, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović
SMŠ "Danilo Kiš" u Budvi, Foto: Vuk Lajović, Vuk Lajović

Na VI državnom takmičenju iz sociologije u vrhunskoj organizaciji Instituta za sociologiju i psihologiju, Društva sociologa Crne Gore i Filozofskog fakulteta, učestvovalo je 64 učenika iz 16 crnogorskih srednjih škola.

Kompletan proces je počeo u februaru kada su raspisani uslovi i tema „Mladi i moral“, potom je petočlana komisija ocjenjivala radove tako štoje odabrano prvo 30 najboljih, a onda u drugom krugu vrednovanja izdvojeno 13 za veliko finale. U finalu su kandidati imali usmene prezentacije i odgovarali na pitanja nove petočlane komisije univerzitetskih profesora, a sve je okončano 11.maja kada su objavljeni rezultati.

Najbolji su bili učenici SMŠ “Danilo Kiš“ i to na izuzetan i nesvakidašnji način sa obaranjem više rekorda.

Budvanska škola je uprkos tome što mali broj učenika izučava sociologiju, prijavila 27 kandidata što je najveći broj od prvog takmičenja do danas. Od njih 27, preko 20 je obrađivalo temu na potpuno različite načine ( Moral i - religija, nauka, pravo, politika, porodica, ekologija, ishrana, umjetnost, prostitucija, abortus, obrazovanje, moralna panika...).

U polufinalu među 30 učesnika bio je svaki drugi Budvanin a u finalu od 13 bilo ih je petoro. Titulu je osvojila Iva Rađenović (SMŠ“Danilo Kiš“,Budva, sa temom „Kreacija i moralni imperativ), 2.mjesto Iva Petrović(„Slobodan Škerović“, Podgorica) u mentorstvu prof.Jelene Lalović, a 3. je bila Jelena Krivaćević (SMŠ“Danilo Kiš“, Budva). Zanimljivo, među 6 najboljih, bile su i Budvanke Iva Marković (4.mjesto) i Damjana Damjanović (6.mjesto) a apsolutni trijumf SMŠ“Danilo Kiš“ odnosno budvanskih đaka i mentora prof. Krsta Vukovića, zaokružila je i Mirjana Kasalica (11.mjesto). “Ovo je veliki uspjeh naše škole i još jedan, briljantan dokaz da smo svake godine potpuno zasluženo u finalu državnog takmičenja iz sociologije. Uz prethodno osvojeno 2.mjesto naše bivše učenice Tijane Gračanin i brojne druge odlične plasmane, ove godine smo ostvarili rezultat koji je teško nadmašiti. U svakom slučaju, izazov je i za nas i za druge učenike i profesore širom Crne Gore, odnosno podsticaj da i dalje razvijamo sociološku imaginaciju i promovišemo značaj sociologije, kritičkog i naučnog promišljanja složenih društvenih fenomena. Ključni benefit za mene kao mentora jeste činjenica da sam đacima podijelio oko 40 knjiga, preko 120 tekstova i da smo imali brojne konsultacije i veoma korisne razmjene mišljenja, nakon čega je kod svakog od njih značajno podignut nivo kvaliteta problematizacije tema koje smo radili, i stvorenimotivacija i potencijal za dalja aktivna i ozbiljna sociološka tumačenja”, kazao je Krsto Vuković.

Bonus video: