Nikšić: Povrijeđena 22 policajca, priveden veći broj građana, policija bacila suzavac

Policija je privela i novinara "Večernjih novosti" Velišu Kadića, koji je snimao dok ih je fotoreporter "Dana" Željko Šapurić upozoravao da je riječ o novinaru
132473 pregleda 272 komentar(a)
Policija večeras u Nikšiću, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Policija večeras u Nikšiću, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 14.05.2020. 07:09h

Veći broj građana priveden je sinoć u Nikšiću, tokom protesta i nereda u kojima je policija bacila suzavac i upotrijebila šok bombe.

Više stotina građana okupilo se ispred Centra bezbjednosti Nikšić tražeći da se oslobode episkop budimljansko nikšićki Joanikije i osmorica sveštenika, da bi zatim krenuli u protestnu šetnju Ulicom Vuka Karadžića do skvera. Pokušali su da blokiraju kružni tok, nakon čega je došlo do sukoba sa policijom. Građani su policiju gađali kamenicama i skandirali “ustaše”, dok je policija upotrijebila suzavce i šok bombe, uspjela da građane razbije na manje grupe, ali i da privede veći broj njih.

Policija je, kako saznajemo, privela i novinara "Večernjih novosti" Velišu Kadića, koji je snimao dok ih je fotoreporter "Dana" Željko Šapurić upozoravao da je riječ o novinaru.

Nikšićanka Lejla Vukosavljević kazala je su uhapšeni njen suprug i dva sina, od kojih je jedan maloljetan.

U CB Nikšić su došli i pojedini roditelji čija su maloljetna djeca privedena.

Novinari dopisnici iz Nikšića su tražili prijem kod načelnika Centra bezbjednosti Tihomira Goranovića zbog privođenja kolege iz "Večernjih novosti" negodujući što je priveden na radnom zadatku. Goranović ih je primio, kazao da će biti po brzom postupku ispitane okolnosti zbog kojih je Kadić priveden i vidjeti da li su njegovi službenici prekršili ovlašćenja.

U Crnoj Gori je i dalje na snazi zabrana javnih okupljanja, u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Krenuli u šetnju nakon okupljanja ispred zgrade policije

Građani su sinoć krenuli u protestnu šetnju nakon okupljanja ispred CB Nikšić.

Koordinator partije Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak, pozvan je sinoć na informativni razgovor u Centar bezbjednosti Nikšić, zbog statusa na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojem je ranije kazao da će u 18 sati biti ispred CB Nikšić, da iskaže revolt zbog hapšenja sveštenih lica.

Pejak se pojavio sam, da bi mu se ubrzo pridružilo jos desetak uglavnom mladih osoba.

Ispred CB Nikšić se potom okupio veći broj građana.

Okupljeni su skandirali "Ne damo svetinje", "Pustite vladiku" i pjevali "Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora, Milo lopove".

Ispred CB se okupilo nekoliko stotina građana. Pjevali su pjesme o Crnoj Gori i Kosovu, uzvikujući parole "Ne damo svetinje", "Pustite vladiku", ali su se mogli čuti i uvredljivi povici "ustaše", "kerovi" upućeni policiji koja nije reagovala.

Okupljeni su potom došli na skver ulicom Vuka Karadžića tako da vozila ne mogu da prođu, skandirajući "Svi na ulice", "Pustite vladiku", a zapalili su i baklju.

Povrijeđena 22 policajca

Povrijeđena su 22 službenika policije u neredima u Nikšiću, a policija je privela desetine građana i kod jedne grupe pronašla nož, bodež i sjekiru u gradskom parku.

"Vijestima" je u vrhu Uprave policije rečeno da su policajci mahom zadobili lakše tjelesne povrede, zbog čega su zatražili ljekarsku pomoć u tamošnjoj bolnici i Domu zdravlja.

sjekira nk
Pronađeni predmeti(Foto: Uprava policije)

UP je saopštila da se okupljena masa, koja je kršila veliki broj mjera i naredbi Ministarstva zdravlja, kretala dijelom kolovozne trake i trotoara i tako onemogućavala normalno odvijanje saobraćaja, a građani nijesu postupali po upozorenjima i naređenjima policije da oslobode kolovoz.

"Masa, koju je po procjeni policije činilo oko 400 građana, je došla na kružni tok i blokirala saobraćaj. Policijski službenici su izdali više upozorenja i naređenja o koje se masa oglušila i odbila da se raziđe. Nakon toga oni su kamenicama zasuli službenike Uprave policije. Povrijeđeno je više službenika policije kojima se trenutno ukazuje ljekarska pomoć a u incidentima su oštećena i službena vozila i oprema", saopštila je UP.

policija
Jedan od povrijeđenih policajaca(Foto: Uprava policije)

Policijski službenici su upotrijebili sredstva prinude – ručni sprej sa nadražujućim dejstvom, a masa je, kako piše u saopštenju, odbijala da se raziđe te je počela i fizički da nasrće na policiju i dodatno da baca kamenice i druge predmete u pravcu službenika i službenih vozila.

"Aktivnostima službenika masa je razbijena na više grupa koje su razbježale u više pravaca kojom prilikom je slobode lišeno više lica koja će biti procesuirana u skladu sa zakonom.

policija
Jedan od povrijeđenih policajaca(Foto: Uprava policije)

Osim toga, u ulici Ivana Milutinovića grupa lica je prevrtala kontejnere po ulicama i kolovozima i tako pričinila materijalnu štetu gradskom mobilijaru.

"U toku su dalje aktivnosti policije", piše u saopštenju UP.

Galerija

Bonus video: