Janković: Zaposleni rade u nehumanim uslovima i bez poštovanja Zakona o radu

Pita da li nadležnim inspekcijama loše ide sabiranje ili namjerno žmure na ovakvo kršenje zakona i povredu prava radnika
944 pregleda 1 komentar(a)
Janković, Foto: URA
Janković, Foto: URA

Pandemija COVID-19 pokazala je da solidarnost i odgovornost itekako postoje među ljudima, ali da je trka za novcem i profitom radnike dovela u potpuno nezavidan položaj, saopštio je danas Slavko Šole Janković odbornik URA u cetinjskom parlamentu.

On kaže da “sagledavajući sve mjere i preporuke zdravstvenih institucija shvatili smo koliko su u svakodnevnim kontaktima radnici nezaštićeni i u koliko nehumanim uslovima obavljaju svoje radne zadatke”.

“Prije svih treba izdvojiti zaposlene na trafikama koji u svega par kvadrata i bez mokrog čvora odrađuju svoje radne dane. Ovom prilikom istakao bih niz kršanja njihovih prava koje im garantuje Zakon o radu. Zaposleni na trafikama rade preko 40 sati sedmično, to jednostavno potvrđuje vrijeme otvaranja i vrijeme zatvaranja objekta, dok primaju minimalac od 222 eura što govori da im prekovremeni sati nijesu plaćeni”, navodi Janković.

Pita da li nadležnim inspekcijama loše ide sabiranje ili namjerno žmure na ovakvo kršenje zakona i povredu prava radnika.

“Mislim da je odgovor svima dobro poznat. Zaposleni na trafikama nemaju obavezni dnevni odmor u trajanju od pola sata koji ulazi u radno vrijeme, kao ni obavezan slobodan dan sedmično. Pored pomenutog ne smijemo zanemariti ni izostanak slobodnih dana za državne i vjerske praznike. Tu bih naveo nedavni primjer kada su usljed prvomajskih praznka sve trgovine imale tri slobodna dana dok su zaposleni na trafikama radili svakog od tih dana”, ističe Janković.

On pita nadležne da li ti ljudi imaju pravo na privatan život i vrijeme provedeno sa porodicom ili su za njih zakoni samo mrtvo slovo na papiru.

“Da li je i najbolje napisani zakon dobar ako se ne primjenjuje ili još gore selektivno primjenjuje? Jasno je da ovo nije usamljen primjer i da ovakvih zloupotreba i eksploatisanja zaposlenih možete susresti na svakom koraku, upravo zbog toga apelujem na zaposlene da dignu glas za svoja zakonom garantovana prava, jer na taj način osim sebi pomažu i državi koja zbog ovakvih primjera svake godine gubi milione eura na račun poreza i doprinosa”, zaključuje on u saopštenju.

Bonus video: