komemoracija odložena zbog zabrane okupljanja

Brodske trube odaju počast preminulom doktoru Kljakiću

Kljakić je preminuo u 53. godini, od posljedica koronavirusa u bolnici u Gracu
1609 pregleda 0 komentar(a)
Bar, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Bar, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Brod kompanije MSC i ostali brodovi i remorkeri, koji se budu našli u luci Bar, danas će u 15 sati trubiti u čast doktora Duška Kljakića, saopšteno je iz kompanije MSC. 

Kljakić je preminuo u 53. godini, od posljedica koronavirusa u bolnici u Gracu.

Iz kompanije MSC podsjećaju da brodovi trube u čast preminulih pomoraca, te da je današnje odavanje počasti presedan.

"Čast nam je da kao predstavnici za Crnu Goru jednog od najvećih brodara na svijetu učestvujemo u događaju, jer je Duško Kljakić bio veliki ljubitelj brodova i pomorstva. Sam je često govorio, da nije doktor bio bi kapetan broda. Dr Kljakić je bio izuzetan poznavalac istorije pomorstva, posebno crnogorskog. Do svoje smrti, prikupljao je slike i podatke o svim brodovima koji su dołazili u luku Bar. Posjedovao je veliku kolekciju knjiga o istoriji pomorstva, iako mu to nije bila struka, bio je jedan od najboljih poznavalaca pomorstva u Crnoj Gori. Ustupajući tekstove za monografije i medije ne samo u Crnoj Gori već i u Hrvatskoj i Sloveniji. Svjedoci smo da je svojim znanjem i kolekcijom knjiga o pomorstvu privukao paznju i u regionu, jer smo nekoliko puta organizovali slanje literature, slika i spisa, našim brodovima iż Bara, do Luka Ploce, Rijeke i Kopra na molbu njegovih prijatelja iż Hrvatske i Slovenije", navodi se u saopštenju kompanije MSC.

Kljakić će biti sahranjen u 15 sati u krugu najbliže porodice, na gradskom groblju Gvozden brijeg, prenosi portal Bar info.

Komemorativna sjednica, koja je planirana za 10 časova u sali SO Bar, zbog još uvijek važećih ograničavajućih mjera o okupljanju većeg broja ljudi je odložena za naredni period, kada se za to steknu uslovi.

“Želimo da na dostojan način ispratimo našeg dragog kolegu,vrsnog čovjeka i stručnjaka, za kojim duboko žalimo svi u barskoj bolnici, kao i cijelom gradu. Posebno saosjećamo sa porodicom dr Kljakića, koja je doživjela bolan i nenadoknadiv gubitak. Zbog velikog interesovanja prijatelja, kolega i građana koji su na komemorativnoj sjednici željeli da se oproste od dragog doktora i čovjeka, morali smo da je odgodimo za period kada bude dozvoljeno okupljanje većeg broja ljudi”, kazao je dr Dragoslav Tomanović, direktor Opšte bolnice Bar, prenosi Bar info.

Dr Duško Kljakić rođen je 17. aprila 1968. godine u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1993, a iste godine počeo je da radi u barskom Domu zdravlja.

U Opštoj bolnici “Danilo I” na Cetinju, radio je skoro sedam godina. Specijalisticki ispit, iz ginekologije i akušerstva, sa odličnom ocjenom, položio je 1999. godine i sa 31 godinom života, postao jedan od najmlađih ljekara specijalista u Crnoj Gori.

U Klinički centar Crne Gore, u Podgorici, prešao je da radi 2002. Od 2004. radio je u barskoj bolnici. Kao ljekar, ginekolog bio je radno angažovan i u privatnoj klinici “Eskulap” u Baru.

Izabran je 2009. godine za mentora kod dijela specijalistickog staža iz ginekologije i akušerstva, od strane stručnog tijela Medicinskog fakulteta u Beogradu, a 2010. godine, Ministarstvo zdravlja mu je dodijelilo titulu Primarijusa.

Doktorirao je na Fakultetu Medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, 2019.

Bio je učesnik brojnih domaćih i međunarodnih naučnih i stručnih skupova i simpozijuma, a kao autor i koautor objavio je 97 stručnih radova.

Preporučujemo za Vas