PREDSTAVNIK DIVLJE I NETAKNUTE PRIRODE

Mrki medvjed odomaćeni stanovnik Nacionalnog parka Biogradska gora

"Uživajte u snimcima kamera zamki koje je obezbjedila Služba zaštite NP Biogradska gora", saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).
3982 pregleda 1 komentar(a)
Fotografija sa kamera mrkog medvjeda, Foto: NPCG
Fotografija sa kamera mrkog medvjeda, Foto: NPCG

Kamere zamke, koje su postavljene na odabranim lokacijama kako bi pratili prisustvo divljih životinja u nacionalnim parkovima, u srijedu su zabilježile sad već domaćeg stanovnika NP Biogradska gora, mrkog medvjeda.

"Odomaćeni stanovnik riška kamenje tražeći hranu, izgladnio nakon dugog zimskog sna, okružen zelenilom nabujale proljećne prašume, uvijek u blizini hranilišta. Predstavnik je divljine i netaknute prirode. Uživajte u snimcima kamera zamki koje je obezbjedila Služba zaštite NP Biogradska gora", saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Kažu da, obilazeći teren, nadzornici Parka redovno preuzimaju video materijal sa kamera zamki koje su postavljenje u okolini Biogradskog jezera. 

"Ovo zaštićeno prirodno područje pruža idealne uslove za život brojnih životinjskih vrsta, među kojima, i mrkom medvjedu. Medvjedi imaju potrebu za velikim staništem kako bi se nesmetano kretali, hranili, razmnožavali i našli mjesta za zimski san. Postavljanje kamera zamki, formiranje Edukativnog kutka u NP Biogradska gora u Kolašinu u prostorijama upravne zgrade, kao i niz drugih aktivnosti, realizovani su u saradnji sa NVO „Parkovi Dinarida“ u okviru projekta „Posmatranje medvjeda u NP Biogradska gora“. Projektne aktivnosti posvećene su razvoju turizma orijentisanog na prirodu uz promovisanje mjera zaštite i unaprjeđenja staništa medvjeda i sprječavanja krivolova", kazali su iz NPCG.