Nikšić: Građani se okupili ispred crkve Sv. Vasilija, pojedini se ne pridržavaju mjera

"Svjedoci smo da oni koji ne žele mir su zatočili našeg vladiku i naše oce. Mi i dalje tražimo mir u Gospodu i prizivamo njegovo ime", kazao je Isaija
10008 pregleda 9 komentar(a)
Građani čekaju na ulaz u vjerski objekat, Foto: Svetlana Mandić
Građani čekaju na ulaz u vjerski objekat, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.05.2020. 19:57h

Nakon molebana održanog u crkvi Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću besjedu je održao iguman manastira Bijela u Šavniku Isaija koji je kazao "da su mir Božiji pokušali da im za vrijeme božićnog posta naruše Zakonom o slobodi vjeroispovjesti".

Na platou ispred crkve bio je prisutan veći broj građana, a po desetak njih ulazilo je u vjerski objekat.

Mjerama Nacionalnog kooridnacionog tijela u vjerskom objektu maksimalno jedna osoba može biti na 10 metara kvadratnih, a izvan objekta najviše 20 lica.

Primjetno je da pojedini građani pri ulasku u vjerski objekat ne nose zašitnu masku, što je obaveza za sve, osim sveštenika u obredu.

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog
Crkva Svetog Vasilija Ostroškog(Foto: Svetlana Mandić)

Takođe mjerom je predviđeno da na ulazu i izlazu treba da budu postavljena sredstva za dezinfekciju ruku.

Isaija
Isaija(Foto: Svetlana Mandić)

"Prođe i Vaskrs, a strasi se ne smiruju. Svjedoci smo da oni koji ne žele mir su zatočili našeg vladiku i naše oce. Mi i dalje tražimo mir u Gospodu i prizivamo njegovo ime", kazao je Isaija.

Prema njegovim riječima "sila gospodnja nije da jedni drugima prkosimo, izazivamo jedne druge, već da se jedni za druge molimo".

"Vidi se ko traži nemir i nijesu sinovi mira i gdje im je mjesto ali mi treba da se molimo i za naše neprijatelje. Prepreke se prelaze sabiranjem na svete službe i molitvama Gospodu ali i za sve ljude. Naša su srca uvijek uz Gospoda uz narod svoj i za narod svoj, a onaj ko to neće neka vidi svoj put jer nas put to nije vec put mira", poručio je iguman Isaija.

Bonus video: