Budva: Mještani traže pristup Kraljičinoj i Kraljevoj plaži

Na sastanku sa direktorom “Morskog dobra” Predragom Jelušićem oni su tražili da imaju pristup svakoj plaži i svakoj stazi, uključujući i onu do samog ostrva Sveti Stefan
8404 pregleda 6 komentar(a)
Kraljičina i Kraljeva plaža, Foto: Vuk Lajović
Kraljičina i Kraljeva plaža, Foto: Vuk Lajović

Predstavnici Mjesne zajednice “Sveti Stefan” zatražili su od Javnog preduzeća “Morsko dobro” da se mještanima Svetog Stefana i Pržna omogući pristup plažama u Miločerskom parku.

Godinama unazad nikome nije dozvoljeno, osim gostima hotelskog kompleksa da se kupaju na Kraljičinoj plaži, dok je na Kraljevoj i hotelskoj svetostefanskoj plaži moguće ako se plati zakup ležaljki i suncobrana koji je dostizao 100 eura.

Kompanija “Adriatic properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa, koji je zakupac hotelskog kompleksa “Sveti Stefan Miločer”, ujedno je u višedecenijski zakup dobila i najvredniji dio crnogorske obale od Pržna do Svetog Stefana, odnosno četiri najljepše plaže ukupne dužine nešto manje od dva kilometra,

Predsjednik Mjesne zajednice Vlado Mitrović i članovi Blažo Rađenović i Mladen Kažanegra predočili su direktoru “Morskog dobra” Predragu Jelušiću zahtjev mještana da se oslobodi pristup plažama i omogući kretanje stazama kroz Miločerski park.

“Zahtijevamo da mještani imaju pristup svakoj plaži i svakoj stazi, uključujući i onu do samog ostrva Sveti Stefan. Mislim da je ‘Morsko dobro’ spremno da riješi dugogodišnji problem pristupa plažama. Odlučni smo u tome da se napravi kompromis. Riješiti ga nećemo, ali barem da se približimo rješenju, da imamo pristup”, kazao je Rađenović za“Vijesti”.

Kako je rekao, mještanima je značajno da vide koji su to projekti koje “Morsko dobro” planira da realizuje na području te mjesne zajednice.

“Prezentovan nam je projekat šetališta u Pržnu, a postoje indicije i da se u saradnji sa Opštinom i kompanijom “Adriatic properties” radi šetališna staza na Svetom Stefanu, lungo mare. Navodno je riječ o drugačijem projektu od prvobitnog idejnog rješenja”, kazao je Rađenović. Mještani traže, kako je naveo, i da se znaju ingerencije javnog preduzeća.

“Imamo primjer staze uz Kraljičinu plažu, gdje nam se kaže da je pod ingerencijom Opštine, odnosno Komunalne policije i inspekcije, a onda kada smo pokrenuli upravni postupak, onda nam se kaže da je u pitanju ‘Morsko dobro’”, kazao je Rađenović.

Bonus video: