kazao da se Savjet mora voditi činjenicama

Zeković: Svako prekoračenje ovlašćenja biće sankcionisano

"Napad na policajce je društveno neprihvatljiv i profesionalno opasan", kaže predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije
2784 pregleda 10 komentar(a)
Zeković, Foto: Igor Šljivančanin
Zeković, Foto: Igor Šljivančanin

Oko 30 policijskih službenika povrijeđeno je prethodnih dana tokom nereda u više gradova, kazao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković. Poručio je i da će svako prekoračenje policijskih ovašćenja biti evidentirano i sanksionisano, prenosi portal RTCG.

"Napad na policajce je društveno neprihvatljiv i profesionalno opasan", kaže Zeković. Novodi i da će danas biti održana sjednica Savjeta za građansku kontrolu rada policije, na kojoj će biti razmatrane i pritužbe na postupanje policije.

"U dijelu političke javnosti postoji krajnje neprimjeren, populistički pristup koji želi po svaku cijenu da kompromituje rad baš svakog državnog organa", naveo je Zeković, gostujući na TVCG.

Kaže da je cilj da se kompromituje rad svakog državnog organa.

"Ono što želim da uvjerim sve građane jeste da svi državni organi odgovorno i profesionalno obavljaju poslove i nemaju razloga da sumnjaju da će svako prekoračenje ovašćenja biti evidentirano, registrovano, procesuirano i što je najvažnije sanksionisano", naveo je Zeković.

Govoreći o dešavanjima u Pljevljima, Zeković navodi da se Savjet mora voditi činjenicama, a kako dodaje, postoji mnogo snimaka koji govore o tome u kakvoj se situaciji našla policija.

"Mi smo rekli da je odluka o upotrebi sredstava prinude bila osnovana u datoj situaciji", naveo je Zeković i dodao da su u Pljevljima povrijeđena četiri policajca i tri građanina.

U slučaju intervencija prema jednom građaninu u Pljevljima, kako dodaje, poznat je identitet svih policajaca.

"To je važan podatak i doći će se do svih činjenica, pa i o tome da li je bilo prekoračenja ovlašćenja" naveo je Zeković i dodao da će i u tom slučaju biti donesena odluka imajući u vidu sve činjenice.

Komentarisao je sinoćnje mirne šetnje u više gradova.

"Oni koji se opredijelili za ovakve političke pristupe, jer ipak su ovo korektno govoreći politički pristupi, očigledno su uvidjeli da im je naneseno dosta štete i u Nikšiću i u Pljevljima i vjerujem da nemaju podršku kod građana za takav pristup i vjerujem da su zbog toga opredjelili za takav pristup", kazao je Zeković.

Navodi i je zabilježen pojačan govor mržnje prema policijskim službenicima, ali i prema članovima njihovih porodica, posebno na društvenim mrežama.

"Savjet i ja lično od juče trpimo dosta nekih prijetnji, neprimjerenih komentara isključivo zbog toga što se trudimo i radimo objektivno naš posao", naveo je Zeković.

Kaže i da ga je ostavka dr Vladimira Dobričanina u Savjetu iznenadila. Ponovio je i da je tekst njegove ostavke različitit od onoga što je dostavio medijima.

"Vjerujem da odluka donesena na nivou političke partije u kojoj je potpredsjednik, da se u ovom trenutku tako reaguje. Vjerujem da je ovo vid političke akcije i ostavka je uslijedila u tim okolnostima", naveo je Zeković i dodao da je Savjet odluke donosio konsenzusom.