udruženje tužilaca uputilo podršku svojim kolegama

Vučković: Državno tužilašvo nikoga ne progoni, nastoji da zaštiti svakoga

Udruženje tužilaca reagovalo je "povodom učestalih medijskih napada na državne tužioce" saopštavajući da to najoštrije osuđuju
1473 pregleda 3 komentar(a)
Vučković, Foto: Luka Zeković
Vučković, Foto: Luka Zeković

Državno tužilaštvo kao samostalan i jedinstven državni organ ne "progoni" nikoga, već naprotiv, svim svojim kapacitetima nastoji da zaštiti svakog građanina i doprinese zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopštio je predsjednik Udruženja tužilaca Veselin Vučković.

Udruženje tužilaca reagovalo je "povodom učestalih medijskih napada na državne tužioce" saopštavajući da to najoštrije osuđuju.

"Zakonom je propisano da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem i niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju poslova, te da se funkcija državnog tužioca vrši nepristrasno i objektivno, na principima zakonitosti i jednakosti pred zakonom. Udruženje državnih tužilaca Crne Gore u skladu sa statutarnim ovlašćenjima najoštrije osuđuje medijske napade na državne tužioce i njihove odluke. Napominjemo da je zakonom propisano da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem i niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju poslova, te da se funkcija državnog tužioca vrši nepristrasno i objektivno, na principima zakonitosti i jednakosti pred zakonom", piše u saopštenju.

Istakli su da su napadi na državne tužioce zbog donijetih konkretnih odluka nijesu ništa drugo nego pokušaj pritiska "o čemu svjedoče nedavni tekstovi plasirani putem pojedinih medija".

"Udruženje državnih tužilaca Crne Gore zato poručuje da će svi ti pokušaji biti bezuspješni jer se u Državnom tužilaštvu odluke donose isključivo u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, na osnovu Ustava i zakonskih propisa. Udruženje državnih tužilaca podržava i istovremeno afirmiše pravo javnosti na opravdanu kritiku Državnog tužilaštva ali napominje da između kritike i uvreda ispoljenih na prizeman način postoji velika razlika. Ovom prilikom ističemo da Državno tužilaštvo kao samostalan i jedinstven državni organ ne “progoni” nikoga, već naprotiv, svim svojim kapacitetima nastoji da zaštiti svakog građanina i doprinese zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Smatramo da postupanja državnih tužilaca ne smiju da budu predmet neutemeljenih napada posredstvom određenih medijskih portala. Koristimo ovu priliku da, kao i nekoliko puta do sada, izrazimo zabrinutost zbog neosnovanih i neistinitih optužbi na račun državnih tužilaca ali i da uputimo podršku svojim kolegama koje u vrijeme pandemije korona virusa svakodnevno obavljaju složene tužilačke aktivnosti usmjerene na zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti".