Vujačić: Izostao rad nadležnih institucija

Ombudsman Siniša Bjeković rekao je da je oko 700 radnika izgubilo posao tokom krize izazvane virusom korona, ali da se ne zna da li među njima ima osoba sa invaliditetom
1129 pregleda 0 komentar(a)
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević

Uslijed krize izazvanom virusom korona, povredu radnog prava osjetile su i osobe sa invaliditetom. U Udruženju mladih sa hendikepom zabilježili su 26 slučajeva.

„Jedan segment broja onih koji su ostali bez posla odnosi se na lica kojima je ugovor istekao, a poslodavac im nije produžio. Tu nismo mogli da reagujemo. Sa druge strane, javljale su nam se osobe koje su za vrijeme pandemije radile od kuće, a zarada im je bila umanjena. Inspekcija rada mora da utvrdi na terenu da li je bilo kršenja radnih prava, a mi znamo da jeste“, istakla gostujući u jutarnjem programu „Boje jutra“ izvršna direktorica UMHCG-a Marina Vujačić.

Ombudsman Siniša Bjeković rekao je da je oko 700 radnika izgubilo posao tokom krize izazvane virusom korona, ali da se ne zna da li među njima ima osoba sa invaliditetom.

Dodao je da problemi osoba sa invaliditetom nijesu počele u doba koronavirusa već datiraju od ranije.

„Treba da znamo da se u najvećom broju žene pogođene. Skoro preko 60-70 posto je životne dobi preko 40 godina“, rekao je Bjeković.

Predstavnica Zavoda za zapošljavanje Gracijela Rakonjac rekla je da imaju lica sa invaliditetom koja brzo nađu posao, ali i one koje čekaju i do 12 mjeseci.

„Imaćemo javni poziv. Nastavićemo sa aktivnostima i prije korone. Subvencije su se pokazale najbolje do sada“, rekla je Rakonjac.

Gostovanje o uticaju virusa korona na rad i zapošljavanje OSI realizovano je u okviru projekata "Klikni i (pro)radi" Udruzenja mladih sa hendikepom i Televizije Vijesti koji finansira ZZZCG.

Bonus video: