Mihailo: Nema stabilnosti dok se ne riješi crnogorsko crkveno pitanje

On je pozvao građane da se okupe oko vrijednosti koje čine okosnicu svakog civilizovanog društva, kakvo je crnogorsko, da bi spriječili „slom države i pad u ropstvo beogradskih centara moći”
9634 pregleda 66 komentar(a)
Nalaganje badnjaka CPC, Foto: Luka Zeković
Nalaganje badnjaka CPC, Foto: Luka Zeković

Crna Gora ne može da bude stabilna dok se ne riješi crnogorsko crkveno pitanje, sprovođenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvođenjem Crnogorske crkve u status domicilne, kazao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

On je pozvao građane da se okupe oko vrijednosti koje čine okosnicu svakog civilizovanog društva, kakvo je crnogorsko, da bi spriječili „slom države i pad u ropstvo beogradskih centara moći”.

„A vlasti da imaju na umu da dok se ne riješi crnogorsko crkveno pitanje, provođenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvođenjem Crnogorske crkve u status domicilne, kakva je bila do 1918. godine, zemlja ne može da bude stabilna, niti da bude primjer bilo kakvoga reda i poretka”, rekao je Mihailo.

On je kazao da beogradski patrijarh Irinej ovih dana javno podstiče i poziva svetosavsku crkvu i političare da preziru crnogorsku vlast i ustavni poredak.

Mihailo je rekao da se ne čude jer Beogradsku patrijaršiju, kako je naveo, oličava odsustvo bilo kakvih moralnih obzira.

„Na Avali ziloti su osnovali svoju crkvu. I vladika Artemije je osnovao svoju crkvu. U Americi trojica episkopa Srpske crkve osnovali su posebnu crkvu u Americi. Na sablazan javnosti, popovi beogradske patrijaršije lome mošti Svetoga Vasilija i djelove nose na Avalu đe su mu podigli crkvu i u Argentinu, a Svetoga Petra cetinjskoga u Hercegovinu”, kazao je Mihailo.

Kako je rekao, po Cetinju, njihov rektor bogoslovije „krštava krštene i oblajava” Crnogorce, Crnu Goru i Crnogorsku crkvu.

„Dok se katunski nadpop Amfilohije bavi raznim mračnim poslovima koji se kontrolišu iz centara moći van Crne Gore. Ali na svu sreću, u njegovoj okolini nema više beogradske policije i vojske koja bi mu mogla pribaviti silu i moć da uspostavi mračnjački svetosavski poredak, koji je najbliži njihovom shvatanju političkog sistema i demokratije koji bi trebalo da vlada u Crnoj Gori”, naveo je Mihailo.

Zato bi, kako je kazao, Irinej trebalo da se bavi tim problemima, a „mi ćemo našu Crnu Goru sami urediti, kako smo je kroz cijelu našu istoriju sami i uređivali i branili”.

Prema riječima Mihaila, njegova patrijaršija u Crnoj Gori, mimo i uprkos zakonu koji vjerskim zajednicama zabranjuje bavljenje politikom, stavila se u funkciju velikodržavnih interesa Srbije.

„Predvodi ustanak protiv ustavnoga poretka, kojemu tepaju litije i molebani, i dovodi u pitanje osnovne vrijednosti evropske civilizacije i nasrće na istorijske činjenice. Diriguje ustankom čiji je zaštitni znak uzvik "ne damo svetinje". Čije su to svetinje ako ne crnogorske?”, naveo je Mihailo.

On je rekao da svaki kamen crnogorskih crkava i manastira čuva kulturni identitet crnogorskih naroda i prostora.

„Ambicije cetinjske filijale beogradske patrijaršije, koja se predstavlja crkvom, nesrazmjerne su moćima koje pokušavaju da kompezuju podupiranjem sa Srbijom i Republikom Srpskom. Njih dvije, zaklonjene brigom za svoje sunarodnike, ponašaju se kao sile i nadahnju beogradske popove po Crnoj Gori da ruše ustavni poredak i otimaju crkve i manastire i kulturnu baštinu”, kazao je Mihailo.

On je rekao da „beogradski popovi treba da znaju da posjeduju u vlasništvo i mogu uzet i iznijet iz ove zemlje samo prašinu na opancima”.

Bonus video: