potpisao Odluku o osnivanju Informaciono-dokumentacionog centra Crna Gora

Brajović: Pozivamo da se utvrdi individualna odgovornost počinilaca ratnih zločina na teritoriji Crne Gore

Kako je pojašnjeno u saoppštenju, riječ je o nastavku saradnje na partnerskom projektu „Odgovornost za prošlost“ sa Inicijativom mladih za ljudska prava, nakon potpisanog Memoranduma 30. januara ove godine
6520 pregleda 10 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupština
Ivan Brajović, Foto: Skupština
Ažurirano: 15.05.2020. 13:45h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, potpisao je danas Odluku o osnivanju Informaciono-dokumentacionog centra Crna Gora, čiji je zadatak između ostalog prikupljanje relevantnih dokumenata u vezi sa ratnim zločinima počinjenim na teritoriji Crne Gore, sa svim izjavama, optužnicama, presudama i drugim izvorima vezanim za ratnu prošlost tokom 90-tih godina, saopšteno je iz Skupštine.

Skupština Crne Gore preuzela je obavezu da sakupljenu građu čuva i učini je trajno dostupnom svim zainteresovanima, kazalim su oni

Kako je pojašnjeno u saoppštenju, riječ je o nastavku saradnje na partnerskom projektu „Odgovornost za prošlost“ sa Inicijativom mladih za ljudska prava, nakon potpisanog Memoranduma 30. januara ove godine.

"Po potisivanju Odluke o osnivanju Informaciono-dokumentacionog centra Crna Gora, predsjednik Brajović je istakao da ga čini ponosnim što je i kao predsjednik Skupštine Crne Gore u prilici da pruži još jedan doprinos svom antiratnom angažmanu i jasnoj političkoj orijentaciji tokom više od 30 godina društvenog djelovanja. Predsjednik Skupštine je naglasio da je riječ o važnom projektu koji će biti naše zajedničko svjedočanstvo, trajna opomena i zalog za budućnost mladih, mira u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana", kaže se u sapštenju.

"Skupština Crne Gore će uvijek pružiti podršku svim projektima i politikama koje doprinose da mladi ljudi danas ne lutaju u društvenim orijentacijama, da odole desničarskim populističkim pokretima koji nude laka, ali potpuno nerealna rješenja. Objektivno i otvoreno suočavanje s nemilim epizodama iz prošlosti ovih prostora, obavezan je korak u preventivi za buduća djela. Time ujedno odajemopočast žrtvama ratnih zločina, ali i jasno pozivamo da se utvrdi individualna odgovornost počinilaca tih zločina" istakao je, kako je saopšteno Brajović, uz uvjerenje da će rezultati projekta dodatno ojačati multietnički, mulitikonfesionalni i multikulturni sklad, a posebno antifašistički karakter građanske, evropske i sekularne države Crne Gore.

Brajoviić je član Savjeta Istraživačko-dokumentacionog centra, a kao saopštavaju tu su još i dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Aneta Spaić, bivši sudija Crne Gore Suda za ljudska prava i profesor Pravnog fakulteta UCG Nebojša Vučinić, publicista Rifat Rastoder, šefica dopisništva Radio Slobodna Evropa u Podgorici Slavica Brajović, predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić i izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Blakaj.