tražili izuzeće advokatice rtcg

Rasprava o Ćirović i danas odložena

Kako je obrazložio advokat Vladan S. Bojić advokatska profesija je nespojiva sa sa ovakvom vrstom postupka u smislu vođenja istog,iako je Zakonom o radu predviđeno da generalni direktor može ovlastiti drugo lice za vođenje postupka
1348 pregleda 0 komentar(a)
Menadžment ne odgovara na pitanja, Foto: Luka Zeković
Menadžment ne odgovara na pitanja, Foto: Luka Zeković

Glavna rasprava u disciplinskom postupku protiv novinarke Televizije Crne Gore Nevenke Ćirović, i danas je odložena, jer su njeni zastupnici tražili izuzeće advokatice Radio Televizije Crne Gore Saše Vukotić i generalnog direktora te medijske kuće Božidara Šundića.

Rasprava je odložena do daljneg, dok se ne odluči o izuzeću, o čemu će stranke u postupku biti obaviještene.

Kako je obrazložio advokat Vladan S. Bojić advokatska profesija je nespojiva sa  sa ovakvom vrstom postupka u smislu vođenja istog,iako je Zakonom o radu predviđeno da generalni direktor može ovlastiti drugo lice za vođenje postupka.

“Advokat ne može biti surogat disciplinskog organa, jer to lice vodi postupak, a drugo, odnosno generalni direktor donosi odluku, pa bi se na taj način prekršilo načelo neposrednosti u postupku i bilo bi protivno svim procesnim propisima. Ovaj slučaj je presedan, jer je do sada u praksi advokat pružao pravnu pomoć disciplinskom organu prilikom vođenja postupka, a ne on da ga vodi”, kazao je Bojić.

On je istakao da izuzeće Šundića traži jer su autorke filma “Svjedok božje ljubavi” mogle da podnesu tužbu I u redovnom sudskom postupku ostvare zaštitu ukoliko sud utvrdi da su konkretne kritike prevazišle djelove koji su usmjereni na samo djelo, a ne na ličnost.

“U konkretnom slučaju Ćirović je kritikovala djelo, kao što se svako može kritikovati. Međutim, Šundić je stvar uzeo u svoje ruke I opredijelio se da lično kazni zaposlene i to zbog inicijativa trećih lica kako se izjasnio I navodnog ugleda RTCG. Iako je Ćirović insistirala na zaštiti i ugledu RTCG. Tražim da Savjet RTCG odluči o izuzeću Šundića, jer nije samo nije ušao samo u kršenje prezumpcije nevinosti, nego je postupak preuzeo da vodi sa nekom neobjašnjenom strašću I kršenjem mjera Nacionalnog koordinacionog tijela”, kazao je Bojić.

Protiv Ćirovićeve i njenog kolege Zorana Lekovića disciplinski postupak je inicirala autorka filma Tanja Šuković, a glavna rasprava rasprava je odsložena već treći put zaredom.

Dokumentarni film "Svjedok božje ljubavi" emitovan je 18. februara na Prvom kanalu TVCG, a Ćirovićeva i Leković su na svojim fejsbuk profilima kritikovali taj film o mitropolitu Amfilohiju, navodeći da su prekršeni novinarski standardi i da je "zastiđe i profesionalna sramota".

Prikazivanje filma su, osim Mitropolije crnogorsko-primorske, osudile brojne političke partije, a Sindikat medija je zatražio od direktora RTCG Božidara Šundića da obustavi disciplinski postupak, koji su okarakterisali kao uvođenje jednoumlja. 

Preporučujemo za Vas