Elektronski upis u osnovne škole 18. maja, u vrtiće 26. maja, a u srednje škole 29. juna

"Cijenim da je kriza izvukla iz nas ono najbolje, ali i nas je podstakla da krenemo još hrabrije u pravcu digitalizacije", saopštio je ministar Šehović
6368 pregleda 2 komentar(a)
Ministar Šehović, Foto: SasaMatic
Ministar Šehović, Foto: SasaMatic
Ažurirano: 15.05.2020. 15:40h

Ministarstvo prosvjete je, uz pomoć UN kancelarija u Crnoj Gori, u rekordnom roku pripremilo elektronsku platformu za upise vrtiće, osnovne i srednje škole, čime će upisna procedura biti značajno olakšana i usklađena sa epidemiološkom situacijom, poručili su ministar prosvjete dr Damir Šehović i rezidentna koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni.

Kako je najavljeno, sva tri upisa smještena su na jednu platformu, a adresa je: www.upisi.edu.me.

Elektronski upis u osnovne škole počinje u ponedjeljak, 18. maja, elektronski upis u vrtiće počinje 26. maja, a elektronski upis u srednje škole 29. juna.

Svi detalji biće dostupni na pomenutom sajtu, ali i sajtu Ministarstva prosvjete, a biće objavljena i uputstva za korišćenje servisa, iako je on izuzetno jednostavan.

„Drago mi je što smo danas u prilici da predstavimo elektronske upise, nešto što o čemu smo već nekoliko godina govorili, a što smo uspjeli da završimo za samo nekoliko nedjelja. Cijenim da je kriza izvukla iz nas ono najbolje, ali i nas je podstakla da krenemo još hrabrije u pravcu digitalizacije", saopštio je ministar Šehović.

Objasnio je da je prednost elektronskog upisa jednostavnost i to što se sve završava iz doma, a servis je dostupan 24 sata. Mnogi podaci preuzimaće se automatski iz postojećih baza podataka.

„Tako se na primjer, pored izvoda iz knjige rođenih i potvrda od Centra za socijalni rad, iz već postojećih baza preuzimaju: podaci o opštem uspjehu učenika; uspjehu na eksternoj provjeri i uspjehu iz predmeta od značaja; te podaci o diplomi Luča kao i o ostvarenim nagradama koje dodjeljuje Ispitni centar, odnosno najveći dio dokumentacije."

Ministar je rekao da svako djelovanje Ministarstva na polju digitalizacije ide u dva pravca: servisi za djecu i roditelje koji će im pomoći da uštede dragocjeno vrijeme, te u pravcu razvijanja digitalne učionice, koja podrazumijeva prije svega nove sadržaje za učenje.

„Drugim riječima, kad kažemo „digitalizacija“, to ne znači ostavljanje djece same satima pred ekranom, već korišćenje tehnologije za uštedu vremena roditeljima, te jasnije približavanje gradiva djeci“.

Rezidentna koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni saopštila je da je crnogorski sistem obrazovanja u posljednja dva mjeseca jasno pokazao kako tehnologija može da se upotrijebi u svrhu pružanja obrazovnih mogućnosti za sve.

„Da bi se roditeljima omogućilo da bezbjedno i blagovremeno upišu djecu u osnovnu školu i vrtiće, UNDP je zahvaljujući sredstvima Evropske unije kreirao novi elektronski servis, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom javne uprave. Ovo je dugoročno digitalno rješenje koje će olakšati postupak i roditeljima i djeci, a i upravama škola.” rekla je ona i dodala da je e-upis automatizovan i oslanja se na Nacionalni sistem za razmjenu podataka koji su zajednički uspostavili UNDP i Ministarstvo javne uprave, uz finansijsku podršku EU.

Komunikacija ili kampanja za sve elektronske upise vršiće se pod sloganom Upiši.me. Niti jedan građanin ne treba da ima bojazan da neće imati uslova ili pak da neće znati da ispuni obavezu u vezi sa e-upisom, jer će službe škole, ali i samog Ministarstva, konstantno biti na raspolaganju.

Bonus video: