Vlada: Nametnula se obaveza da se u Petnjici, Gusinju i Tuzima formira jedinica za hitnu pomoć

Iz Vlade podsjećaju da je važećim Zakonom propisano da se jedinice za hitnu medicinsku pomoć organizuju u skladu sa brojem stanovnika, geografskim specifičnostima, saobraćajnim vezama i udaljenošću od bolnica
1688 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti

Vlada Crne Gore je u četvrtak 14. maja bez održavanja sjednice utvrdila predlog izmjena i dopunama Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći kojim se, kako je saopšteno, stvaraju uslovi za pružanje kvalitetne i blagovremene hitne medicinske pomoći u svim opštinama u Crnoj Gori.

Iz Vlade podsjećaju da je važećim Zakonom propisano da se jedinice za hitnu medicinsku pomoć organizuju u skladu sa brojem stanovnika, geografskim specifičnostima, saobraćajnim vezama i udaljenošću od bolnica.

„Formiranjem novih opština Petnjica, Gusinje i Tuzi nametnula se obaveza, da se u skladu sa Zakonom i u ovim opštinama formira jedinica za hitnu pomoć“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je odlučeno i da se podstanice u opštinama Andrijevica, Plužine i Šavnik organizuju u jedinice hitne pomoći.

Vlada je odlučila i da prestaju da važe odluke da se u objektima u Podgorici, Golubovcima, Baru i Beranama sprovodi liječenje lica oboljelih od zarazne bolesti COVID-19.

Vlada je donijela i Odluku o izradi Plana generalne regulacije Crne Gore kojim se, kako je pojašnjeno, detaljnije određuju ciljevi i mjere prostornog i urbanističkog razvoja Crne Gore, uz uvažavanje specifičnih potreba koje proističu iz regionalnih posebnosti.

Planom se, između ostalog, određuje namjena površina, uslovi uređivanja, izgradnje i korišćenja prostora, koridori i kapaciteti infrastrukture, granice građevinskih područja, kao i granice obuhvata za koje se razrađuju detaljna urbanistička rješenja.

Donijeta je i Odluka o osnivanju Javne ustanove (JU) za smještaj odraslih lica sa invaliditetom i starih lica „Nikšić“, čiji je smještajni kapacitet ustanove 208 mjesta.

Djelatnost JU, kako se navodi, obuhvata pružanje usluga smještaja odraslim licima sa invaliditetom i starim osobama, podrške za život u zajednici, pružanje savjetodavno-terapijskih i socijalno-edukativnih usluga, stručne podrške, kao i sprovođenje odgovarajuće obuke pružaocima usluge porodičnog smještaja.

Iz Vlade su kazali da je ukupna vrijednost rekonstrukcije postojećih objekata vojnog kompleksa Trebjesa za potrebe te JU preko pet miliona EU, od čega su donatorska sredstva oko 2,3 miliona.

„Radovi na objektu se izvode planiranom dinamikom, a ugovoreni rok za završetak svih radova je prvi kvartal naredne godine“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Informacija o Instrumentu pretpristupne podrške Evropske unije za period 2021-2027 (IPA III) i početku pripreme programa IPA 2021 i IPA 2022.

Vlada je usvojila i Informaciju o nemogućnosti povraćaja sredstava u Fond za podršku opštinama za predfinansiranje donatorskih projekata i zadužila Ministarstvo finansija da opštinama, koje imaju problem sa kašnjenjem uplate sredstava od donatora za realizaciju projekata usljed pandemije izazvane virusom covid-19, odobri odlaganje povraćaja sredstava Fondu najduže na 12 mjeseci.

Vlada je usvojila i Informaciju o potrebi sanacije Spomenika poginulim Lješnjanima u borbama za slobodu i Spomen-kompleksa na Grahovu.

Usvojen je i Izvještaj o sprovođenju Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja sa Akcionim planom 2017-2021.godine, za ovu godinu.

„U Izvještaju je ocijenjeno da je povećan stepen realizacije u odnosu na prethodni period. Usvajanje smjernica i uputstava od kojih zavisi i sama realizacija aktivnosti koje su dio Akcionog plana očekuje se u trećem, odnosno četvrtom kvartalu ove godine“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: