Vulin: Crna Gora postaje izvor nestabilnosti u regionu

"To što je doživeo episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne bi smjelo da doživi ne nijedno svešteno lice nego nijedan čovjek koji samo poštuje zakon i koji samo radi svoj posao", rekao je Vulin
7734 pregleda 46 komentar(a)
Aleksandar Vulin, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vulin, Foto: Betaphoto

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je, da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije "nikada nije ni smio da bude uhapšen" i da Crna Gora "postaje izvor nestabilnosti u regionu".

"To što je doživeo episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne bi smjelo da doživi ne nijedno svešteno lice nego nijedan čovjek koji samo poštuje zakon i koji samo radi svoj posao. Nemam nijednu zamjerku na to da volite Crnu Goru. Tako i treba da bude, ali ne mogu da razumijem da ljubav prema Crnoj Gori dokazujete mržnjom prema Srbiji", rekao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vulin je ocijenio da episkop Joanikije nije vladika SPC, on nikada ne bi ni bio u zatvoru i "nikada ne bi osjetio silu i nasilje koje pokazuje crnogorska vlast".

Dodao je da mu je teško da razumije da se "domovinski identitet Crne Gore dokazuje hapšenjem sveštenika SPC-a i pokazivanjem nasilja prema sopstvenim građanima koji se izjašnjavaju kao Srbi".

Povezani članci

16. Maj 2020.

Tužilac vagao do posljednje minute

"Ne možete očekivati da se tako ponašate prema Srbima, a da se pravite da ste u dobrim odnosima sa Srbijom. Kako se ponašate prema Srbima, tako se ponašate prema Srbiji. Kako se ponašate prema Srbima sa kojima živite, tako očekujte i reakciju od Srbije kraj koje živite", dodao je ministar odbrane Srbije.

On je izrazio nadu da će Crna Gora "ponovo prepoznati sebe", ponovo otkriti da su svi "njeni građani ravnopravni i da će se izboriti za sopstvenu stabilnost i ponovo postati država u kojoj svako ima pravo da vjeruje u Boga kako misli da hoće i živi u skladu sa sopstvenim porijeklom i uvjerenjima".

"Nadam se da će tako biti, jer Crna Gora postaje izvor nestabilnosti, izvor problema u čitavom regionu, bez razloga i bez potrebe. Vladiki Joanikiju želim da brzo zaboravi ovo što mu se desilo, želim da hrišćanski oprosti, ali Srbima u Crnoj Gori i Srbiji želim da ovo ne zaborave", dodao je Vulin.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve pušteni su sinoć iz pritvora u kojem su proveli 72 sata zbog organizovanja litije u Nikšiću uprkos zabrani javnih okupljanja.

Bonus video: