URA: Smanjiti cijenu ekotoksikološkog ispitivanja za poljoprivredu

On kaže da se apsolutno takva procedura prije puštanja proizvoda na tržištu mora sprovesti ali da je cijena plaćanje te usluge za poljoprivredne proizvođače jako visoka
1200 pregleda 2 komentar(a)
Balša Vujačić, Foto: URA
Balša Vujačić, Foto: URA

Nedopustivo je da poljoprivredni proizvođači, a posebno oni koji na malim površinama sade biljne kulture, kod Centra za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore plaćaju fizičko-hemisjko ispitivanje proizvoda sa gotovo 85 eura po kulturi prije puštanja u promet, saopštio je danas Balša Vujačić odbornik URE u Gradskoj opštini Golubovci.

On kaže da se apsolutno takva procedura prije puštanja proizvoda na tržištu mora sprovesti ali da je cijena plaćanje te usluge za poljoprivredne proizvođače jako visoka.

„Dakle u specijalističkoj privatnoj medicinskoj ambulanti pregled ćete platiti od 30-50 eura a naši poljoprivrednici prije nego puste proizvod na tržište za to moraju platiti skoro 85 eura po jednoj kulturi. Tu se prije svega troškovi gomilaju onim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju manje zasadne površine i uzgajaju više kultura jer ekotoksikološko ispitivanje svake ponaosob moraju platiti blizu 85 eura“, navodi Vujačić.

Analiza, Cetinje
Analiza, Cetinje(Foto: URA)

On dodaje da su u svim zemljama EU opterećenja na poljoprivredu najmanja kako bi se podsticala domaća proizvodnja.

Dodaje da zato država mora stimulisati našu domaću proizvodnju, a ovo ocjenjuje, nije put ka tome.

„Ovdje u obzir moramo uzeti i da je cijena ispitivanja jednaka za sve a da to nije prava mjera jer nije isto imati veliko i malo gazdinstvo i na njemu proizvoditi poljoprivredne kulture. Naši poljoprivrednici žele da daju na testiranje svaki proizvod koji proizvedu ali sa ovako viskokom cijenom to često nijesu u mogućnosti da urade“, ukazuje Vujačić.

Uplatnica
Uplatnica(Foto: URA)

„Pozivamo Ministarstvo poljoprivrrede da smanji trošak za ovu vrstu ispitivanja i sa tim pomogne poljoprivrednim proizvođačima. Cijena od skoro 85 eura za ekotoksikološko ispitivanje je velika za poljoprivrednika i nju treba smanjiti“, zaključuje Vujačić.

Bonus video: