Ombudsman: Stanje u Domu učenika u Baru ispod minimuma standarda

Učenik, koji je korisnik usluga Doma učenika u Baru, čije je ime poznato Zaštitniku, dostavio je pritužbu u kojoj se žali na uslove - počev od dotrajale stolarije, do loše higijene i hrane. On navodi da su se korisnici više puta obraćali Upravi te ustanove, ali bez uspjeha
1750 pregleda 1 komentar(a)
Bar, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Bar, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Korisnicima usluga u Domu učenika „Dušan Marović“ u Baru nijesu obezbijeđeni adekvatni uslovi boravka koji se odnose na bezbjednost, sigurnost i zaštitu zdravlja“, kaže se u mišljenju institucije Ombudsmana.

Zaštitnik je preporučio Ministarstvu prosvjete da zauzme jasan stav o daljem funkcionisanju Doma i da za školsku 2020/2021 godinu ne raspisuje konkurs za prijem učenika/studenata u toj ustanovi u postojećim uslovima.

Učenik, koji je korisnik usluga Doma učenika u Baru, čije je ime poznato Zaštitniku, dostavio je pritužbu u kojoj se žali na uslove - počev od dotrajale stolarije, do loše higijene i hrane. On navodi da su se korisnici više puta obraćali Upravi te ustanove, ali bez uspjeha.

Predstavnici institucije Zaštitnika su 26. februara obišli Dom i razgovarali sa zaposlenima (vaspitač, domar, administrativna radnica) i učenicima.

„Na osnovu sprovedenog postupka proizilazi da je pritužba učenika - korisnika JU Dom učenika „Dušan Marović“ u Baru, opravdana i da im nijesu obezbijeđeni adekvatni uslovi boravka u toj ustanovi, koji se tiču, bezbjednosti, sigurnosti i zaštite zdravlja“, kaže se u zaključcima Zaštitnika.

Prema izjašnjenju Ministarstva prosvjete, u Domu su obavljene sanacione i adaptacione mjere 2007, 2010. i 2015. godine, kada je izvršena rekonstrukcija elektroinstalacija i mokrih čvorova.

Ministarstvo je 2019. godine izradilo tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju prioritetnih infrastrukturnih nedostataka, za koje radove su, kako navode, s obzirom na stanje objekta, potrebna velika finansijska sredstva, pa su u komunikaciji sa Opštinom Bar upoznati da je predviđeno da se dom učenika gradi na drugoj lokaciji, kao novi objekat

„Zaštitnik razumijie da je neracionalno ulagati velika finansijska sredstva u objekat koji nema dugoročnu strategiju ili će biti izmješten sa postojeće lokacije, ali ta činjenica se ne može se prihvatiti kao opravdanje što djeca i mladi borave u neodgovarajućim uslovima. Stoga je neophodno utvrditi jasnu strategiju u vezi daljeg poslovanja ove ustanove i budućeg prijema korisnika“, kaže se u mišljenju.

Navodi se da činjenica da su uslovi loši, da ne ispunjavaju ni minimum standarda za boravak djece, upućuje na zaključak da u pogledu funkcionisanja ove ustanove relevantne institucije nijesu donijele adekvatnu odluku.

„Utvrđeno je da je stanje u Domu ispod svakog minimuma standarda za boravak bilo kog građanina, a pogotovo djece“, kaže se u mišljenju i navodi da je Zaštitnik o zatečenom stanju obavijestio Ministarstvo prosvjete radi hitnog reagovanja i preduzimanja odgovarajućih aktivnosti.

Navodi se da zatečeno stanje u Domu ukazuje na činjenicu da bi angažman menadžmenta trebao biti pod punom pažnjom relevantnih službi.

„Obaveza je ustanove da obezbijedi uslove efikasnog i kvalitetnog funkcionisanja sistema rada, ishrane, i zaštite zdravlja, da obezbijedi skladne međusobne odnose kako između učenika tako i između zaposlenih i učenika, u cilju, povjerenja i timskog rada, i kvalitetne primjene programa vaspitnog rada sa učenicima“, kaže se u zaključcima.

Zaštitnik ocjenjuje,imajući u vidu da je stanje u Domu učenika u Baru krajnje nezadovoljavajuće, da je sigurnost, zdravlje i dobrobit djece na prvom mjestu,da nije prihvatljiv dosadašnji pasivan odnos prema ovoj situaciji i nedopustivo je održavanje ovakvog stanja.

Ombudsman je preporučio Ministarstvu prosvjete da zauzme jasan stav o daljem funkcionisanju JU Dom učenika „Dušan Marović“ Bar i da za školsku 2020/2021 godinu ne raspisuje konkurs za prijem učenika/studenata u toj ustanovi u postojećim uslovima.

Ministarstvo je dužno su da u roku od 45 dana od prijema mišljenja dostavi obavještenje Zaštitniku o mjerama i radnjama na izvršenju preporuka.

Bonus video: