"evidentna politika jačanja obrazovanja u glavnom gradu"

Mugoša: Rješavanje prebukiranosti vrtića ključni prioritet SD-a

"Više hiljada novih mjesta za djecu predškolskog uzrasta, ali i više stotina novih radnih mjesta, te ostali konkretni i vidljivi rezultati su, cijenimo, pokazatelj odgovornog odnosa prema lokalnim resursima i rada u korist svih građana", kaže se u saopštenju
975 pregleda 1 komentar(a)
Boris Mugoša, Foto: SD
Boris Mugoša, Foto: SD
Ažurirano: 16.05.2020. 13:52h

Rješavanje problema prebukiranosti u podgoričkim vrtićima je postavljeno kao jedan od ključnih prioriteta Socijaldemokrata u izbornim programskim dokumentima, tvrdi predsjednik Kluba odbornika SD-a u Skupštini Glavnog grada Boris Mugoša.

"Takva politika sprovodi se jednako dosljedno na državnom, kao i na lokalnom nivou. Dobar dio projekata u obrazovanju je upravo proizvod odlične saradnje i insistiranja na obrazovnoj infrastrukturi od strane Ministarstva prosvjete i Glavnog grad", kaže se u saopštenju.

Zato je, kako saopštava, i jučerašnja odluka Skupštine Glavnog grada, kojom Glavni grad Vladi Crne Gore prenosi pravo raspolaganja građevinskim zemljištem površine blizu 3.500 m2 na Zlatici i blizu 5.200 m2 na Starom aerodromu za izgradnju vrtića, još jedna u nizu aktivnosti koja potvrđuje ispravnost njihove politike, na lokalnom i državnom nivou.

"Podsjećamo da su samo u poslednje tri i po godine na teritoriji Podgorice izgrađena dva vrtića gdje je je takođe Glavni grad ustupio zemljište, u Zagoriču i na Starom aerodromu kapaciteta za oko 600 mališana, te novi vrtić “Stara varoš” otvoren u rekonstruisanom objektu koji je Glavni grad ustupio na besplatno korišćenje, kapaciteta za 100 mališana", tvrdi Mugoša.

On dodaje da je politika jačanja obrazovanja u Glavnom gradu i šire, evidentna je i kroz aktivnosti prosvjetnog resora u Podgorici, kroz adaptirane prostorije Resursnog centra „Podgorica“, za potrebe JPU „Đina Vrbica“, kapaciteta za više od 200 najmlađih sugrađana, kao i brojne druge rekonstrukcije kojima su prošireni kapaciteti postojećih vaspitnih jedinica za nekoliko desetina novih učionica.

"Uskoro se očekuje i početak izgradnje novog vrtića u Bloku VI, površine od blizu 1.600 metara kvadratnih, u kojem je planirano da boravi preko 200 djece. Takođe, kroz aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, stvorene su pretpostavke za realizaciju projekata izgradnje novih vrtića i u City kvartu i na Tuškom putu", tvrdi Mugoša.

On je dodao da su veoma važni i vrtići prepoznati u projektu sa Evropskom investicionom bankom na, kakomn tvrdi, "Zabjelu i u Momišićima koji će gotovo u cjelosti biti rekonstruisani i dograđeni ili nadograđeni, investicija ukupna vrijedna oko 3 miliona eura, što sve govori da ćemo na tim lokacijama dobiti gotovo nove objekte duplo većih kapaciteta".

"Realizacija navedenih kapitalnih projekata vrijednosti između 15 i 20 miliona eura, rezultat su jasnog opredjeljenja i državnih i gradskih vlasti da obrazovanje bude jedan od ključnih prioriteta", navodi Mugoša.

"Više hiljada novih mjesta za djecu predškolskog uzrasta, ali i više stotina novih radnih mjesta, te ostali konkretni i vidljivi rezultati su, cijenimo, pokazatelj odgovornog odnosa prema lokalnim resursima i rada u korist svih građana. Tome služi politika i sa takvim opredjeljenjem će Socijaldemokrate, kao konstituent gradske vlasti i nastaviti da djeluju", zaključio je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas