Rožaje: Vatra gutala kuće i vikendice, izbjegnuta katastrofa

Požarima je pogodovalo neobično toplo vrijeme, uz jak, na trenutke i olujni južni vjetar, a nadležni sumnjaju da je ljudski faktor odgovoran za požare
9525 pregleda 1 komentar(a)
Vatra gutala sijeno i kuće, Foto: Privatna arhiva
Vatra gutala sijeno i kuće, Foto: Privatna arhiva

Rožajski vatrogasci uspjeli su juče da stave pod kontrolu brojne požare u kojima je izgorjelo i pet vikendica, po dvije nenaseljene kuće i garaže, jedan pomoćni objekat, četiri sijena i jedna brenta.

“Vijestima” je rečeno da šteta na privatnim imanjima i šumama tek treba da se procijeni, ali je izvjesno da je veliki s obzirom da je vatra bila zahvatila trećinu teritorije opštine Rožaje.

Požarima je pogodovalo neobično toplo vrijeme, uz jak, na trenutke i olujni južni vjetar, a nadležni sumnjaju da je ljudski faktor odgovoran za požare.

Koordinacioni tim za bespravne aktivnosti u šumarstvu “akcentovao je odgovornost lugara na požarima zahvaćenoj teritoriji”, a “posebno je naglašeno da je neophodno da nadležni preduzmu mjere i radnje, kako bi se identifikovala i procesuirala lica koja su izazvala požare”.

Iz Opštine su apelovali na građane da budu društveno odgovorni jer, kako su kazali, i mala nepažnja može izazvati požar sa katastrofalnim posljedicama.

Požarima su juče kasno poslijepodne bili zahvaćeni isključivo šumski tereni i bili su pod kontrolom, što je saopšteno i iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spasavanja Nuradina Agovića, lokalizovano je na desetine požara koji su istovremeno buktjeli.

“Većina požara je lokalizovana, a ostala su žarišta koja trenutno, uz pomoć naših volontera i u saradnji sa Radnom jedinicom Šumske uprave, i dalje gasimo. Jedini aktivni požar je onaj koji se nalazi na graničnom prelazu Kula”, rekao je Agović juče poslijepodne.

On je precizirao da je od petka ujutru do juče bilo aktivno 60 požara na 18 lokaliteta.

“Vijestima” je rečeno da su izgorjele dvije nenaseljene kuće u Kaluđerskom Lazu i Nurkovićima, brenta u Bralićima, četiri sijena i jedan pomoćni objekat u Dacićima, kao i dvije garaže i pet vikendica.

“Sav posao smo odradili uz pomoć tri specijalizovana kamiona, koja imamo u posjedu, te još dvije cisterne koje su angažovane od strane Vodovoda i Komunalnog preduzeća”, kazao je Agović. On je istako da im je u pomoć priskočilo još jedno vozilo iz Plava, dok ostale sjeverne opštine nijesu bile u mogućnosti da priskoče u pomoć jer su i na njihovim teritorijama izbili šumski požari. “Sa tom mehanizacijom i uz pomoć građana uspjeli smo da stavimo sve požare pod kontrolu. Imali smo i ponudu od strane Vojske CG, koja je trebalo da angažuje vazduhoplovnu jedinicu, ali usljed snažnog vjetra postojao je rizik da helikopteri uzlete u takvim uslovima. Ponuđena nam je i pomoć u cisternama sa primorja, ali taj model ne bi bio efikasan zbog velike udaljenosti”, kazao je Agović.

Naveo je da je akciju pratio Direktorat za vanredne situacije. Helikopter Vojske obišao je juče kompletan teren, i ukoliko bude bilo potrebe, specijalno opremljeni avioni priključiće se akciji gašenja požara.

Najteža situacija je bila u selima Daciće, Kaluđerski Laz, Ćosovica, Balotiće, Crnča, Bogaje i Seošnica, gdje su gorjeli i objekti.

“Cilj nam je da sačuvamo ljudske živote i imovinu. Pripadnike naših operativnih službi nakon svega što su učinili možemo slobodno nazvati herojima”, saopštili su iz Opštine Rožaje.

Osim vatrogasaca, vatru su gasili izviđači, članovi navijačke grupe Gazije, igrači i rukovodstvo FK Ibar, članovi planinarskih društava, brojni građani...

Bonus video: