Joanikije: Vjerujem da će se problem između Crkve i vlasti rješavati u tolerantnom ambijentu

"Zahvalan sam narodu Nikšića, Berana i ostalih krajeva Crne Gore na istrajnoj i iskrenoj podršci i na veličanstvenoj atmosferi koja me je dočekala kada sam izašao iz zatvora", rekao je Joanikije za Večernje novosti
8759 pregleda 22 komentar(a)
Joanikije nakon izslaska iz pritvora, Foto: Luka Zeković
Joanikije nakon izslaska iz pritvora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.05.2020. 13:27h

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije izjavio je da vjeruje da će, poslije nekoliko dramatičnih dana, u Crnoj Gori nastupiti mir i da će se problem između Crkve i vlasti rješavati u tolerantnom ambijentu.

"Zahvalan sam narodu Nikšića, Berana i ostalih krajeva Crne Gore na istrajnoj i iskrenoj podršci i na veličanstvenoj atmosferi koja me je dočekala kada sam izašao iz zatvora", rekao je episkop Joanikije za današnje izdanje lista Večernje novosti.

On je naveo da je u stanici policije boravio u "korektnim uslovima", tako da nema razloga da se žali.

"Ne mogu zamjeriti ljudima koji tu rade, jer su se prema meni lijepo ponašali", rekao je episkop Joanikije.

Međutim, dodao je, po izlasku iz pritvora, saznao je da je u protestima "dosta omladine pretučeno u Nikšiću, čak i djeca".

"To nikako nije smjelo da se dogodi i to najoštrije osuđujem", rekao je episkop Joanikije.

Joanikije i još osam sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske pušteni su u noći sa 15. na 16. maj iz pritvora.

Njima je ranije bio određen pritvor od 72 sata zbog litije koja je u Nikšiću održana 12. maja, na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilštva (ODT) u Nikšiću, Stevo Šekarić kazao je juče da je nakon završenog izviđaja ODT podnijelo i predalo Osnovnom sudu u Nikšiću optužni predlog protiv devet sveštenika Eparhije budimljansko nikšićke jer su 12. maja u Nikšiću postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta, litiju ulicama grada.

Bonus video: