Saopštenje Eparhije budimljansko-nikšićke

Privođeni sveštenici: Nismo mogli prezreti narod, propisane mjere nisu se mogle zavesti

Oni su dodali da su hapšenja „Lijep poklon i zahvalnost“ za molitve koje su "tog dana proiznijeli za mir, napredak, zdravlje i svako dobro svih, pa i onih koji su nas kasnije uhapsili
15274 pregleda 73 komentar(a)
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenicima manastira Sveti Vasilije Ostroški, Foto: Screenshot
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenicima manastira Sveti Vasilije Ostroški, Foto: Screenshot

Sveštenici manastira Sveti Vasilije Ostroški i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije tvrde da su uhapšeni samo zato što su ispoštovali građene Nikšića.  

U saopštenju Eparhije budimljansko-nikšićke se navodi da je i sam episkop Joanikije tokom liturgije kazao da se ove godine ne može organizovati litija, zbog mjera koje ograničavaju okupljanje ljudi. ž

Navode, da se, ipak, na Trgu Šaka Petrovića se okupilo više hiljada vjernika, te da oni nisu mogli "prezreti narod".

"Budući da se u tom spontano formiranom molitvenom saboru nijesu mogle zavesti propisane mjere, sveštenstvo je našlo jedino moguće pastirsko rješenje da se pridruži vjernom narodu u molitvenom hodu poslije kojeg se narod u miru i zadovoljstvu razišao svojim domovima", navodi se u saopštenju Eparhije budimljansko-nikšićke.

Oni su dodali da su hapšenja „Lijep poklon i zahvalnost“ za molitve koje su "tog dana proiznijeli za mir, napredak, zdravlje i svako dobro svih, pa i onih koji su nas kasnije uhapsili, kao i onih koji su to naredili. Uhapšeni smo zato što smo ispoštovali građane Nikšića, što se nijesmo oglušili o njihovu ljubav prema zaštitniku svoga grada Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu i Iscjelitelju!"

"Uslijedila su hapšenja Vladike i sveštenika za „nedjelo“ poštovanja sopstvenog naroda i iskazanu ljubav prema Svetom Vasiliju. Narod je kroz proteste koji su uslijedili poslije hapšenja iskazao neslaganje i gnušanje prema tome činu vlasti, potvrdio i posvjedočio ljubav prema svojoj Crkvi, prema svetinji, tj. prema svojim korijenima i osveštanoj narodnoj tradiciji. Nemamo riječi da zablagodarimo našem vjernom narodu za takvu ljubav i žrtvu – neka ga Bog nagradi svakim izaobiljem iz riznice svojih dobara", saopštili su iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

U saopštenju se dodaje da vlast se nije usaglasila sa crkvom.

"Nažalost, naša vlast nije tako mislila već je svoj narod „nagradila“ suzavcem i prebijanjem, brojne omladine i maloljetnika i to ne samo u Nikšiću nego i u pojedinim drugim gradovima Crne Gore. Najoštrije osuđujemo takvo nasilničko djelovanje policije i upozoravamo da nije dobro dizati ruku na svoju budućnost. Djeca se vaspitavaju, prije svega, pažnjom i ljubavlju a ne prebijanjem i agresijom. Istovremeno nikada se ne možemo složiti sa tim da bilo ko vrši nasilje nad organima reda jer se dosledno zalažemo za mir, bratsku slogu i pravni poredak u državi. Pozivamo sve, pa i našu vlast da se svi saberemo oko Svetinje Života da se sa ljubavlju i poštovanjem odnosimo prema svim ljudima da Dobro upravlja i usmjerava naše postupke, a da se oslobodimo mržnje i agresije, da vidamo rane na biću narodnom a ne da ih povređujemo i produbljujemo", zaključuje se u saopštenju.