Đurović: AEM upozorila RTCG zbog protivzakonitog prenosa svečanosti "Nove Pobjede"

AEM prihvatio konstataciju Media centra da prenošenje svečanosti “Nove Pobjede” predstavlja skriveno reklamiranje, što je zabranjeno članom 85 Zakona o elektronskim medijima
3656 pregleda 2 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: PR Centar
Goran Đurović, Foto: PR Centar

Agencija za elektronske medije (AEM) je, na inicijativu i prigovor Media centra, izrekla mjeru upozorenja Televiziji Crne Gore povodom direktnog prenosa svečanosti “Nove Pobjede”, organizovane u Crnogorskom narodnom pozorištu 24. oktobra prošle godine, saopšteno je iz Media centra.

Direktor Media centra, Goran Đurović, navodi da je AEM prihvatio konstataciju Media centra da prenošenje svečanosti “Nove Pobjede” predstavlja skriveno reklamiranje, što je zabranjeno članom 85 Zakona o elektronskim medijima.

"Media centar se obratio Savjetu RTCG 29. oktobra i 18. novembra 2019. godine sa zahtjevom da objave informacije u vezi sa troškovima direktnog prenosa svečanosti privatnog medija na prvom kanalu TVCG, odnosno o iznosu sredstava utrošenih za angažovanje tehnike i ljudstva TVCG za potrebe direktnog prenosa, kao i ostvarenim prihodom od prodaje prostora za reklamiranje ovog privatnog medija. Savjet RTCG do danas nije odgovorio na dopis Media centra, a nije ni javno saopštio tražene podatke, čime jasno pokazuje odnos prema građanima", rekao je Đurović.

Savjet RTCG, na čijem je čelu Ivan Jovetić, morao je javnosti da objasni u skladu sa kojim prioritetima i dokumentima se direktno prenose događaji i svečanosti privatnih medija iz Crne Gore, posebno imajući u vidu činjenicu da je za skriveno reklamiranje propisana prekršajna kazna za pravno lice od 500 do 6.000 eura, ističe Đurović.

"Media centar se više puta javno oglašavao povodom ovog slučaja, a zbog neobjavljivanja saopštenja u Dnevniku 2 TVCG podnijeli smo i prigovor Komisiji RTCG za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca 11. decembra 2019. godine. Od Savjeta RTCG nikada nismo dobili odgovor na naš prigovorm iako je Komisija RTCG za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca, koju vodi Milan Radović, morala na osnovu člana 6 Poslovnika da dostavi svoje mišljenje Savjetu RTCG na odlučivanje još 26. decembra 2019. godine", dodaje Đurović.

Savjet RTCG, Komisija RTCG za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca, kao najodgovorniji u menadžmentu javnog servisa, učinli su sve, kako je kazao Đurović, "da sakriju od javnosti protivzakonito reklamiranje privatnog medija 'Nove Pobjede' i privatizaciju i zlouptrebu nacionalnog javnog medijskog servisa."

"TVCG ima obavezu na osnovu upravno-nadzorne mjere AEM da objavi informaciju o skrivenom reklamiranju i kršenju Zakona u svom programu", zaključuje se u saopštenju direktora Media centra.

Bonus video: