Informacioni sistem Univerziteta CG na udaru hakerskih napada

Oni su dodali da će centar informacionog sistema UCG-a i dalje raditi na bezbjednosti akademske mreže i sigurnosti podataka svih korisnika
1549 pregleda 2 komentar(a)
Većina detektovanih IP adresa išla iz Sankt Peterburga, Foto: UCG
Većina detektovanih IP adresa išla iz Sankt Peterburga, Foto: UCG

Informacioni sistem Univerziteta Crne Gore (UCG) našao se prethodnih dana na udaru jakih DDoS napada hakera iz inostranstva koji su imali za cilj da uspore rad sistema i da ga stave van funkcije, saopšteno je iz UCG.

"Centar informacionog sistema Univerziteta Crne Gore je identifikovao sve napade, gdje je prethodnih dana većina detektovanih IP adresa išla iz Sankt Peterburga, u najdužem trajanju. Kompletna lista je proslijeđena Nacionalnom CIRT timu Vlade Crne Gore, na dalje postupanje po proceduri", navodi se se u saopštenju UCG, koje potpisuje Miodrag Zarubica.

Centar informacionog sistema je problem nastao ovim kontinuiranim napadom otklonio u najkraćem mogućem roku.

"Podsjećamo da je u prethodnih godinu dana bilo više vrsta hakerskih napada, od kojih je najveći bilo kloniranje sajta UCG, koji je imao za cilj krađu identita, dva velika phishing napada sa lažnim predstavljanjem putem e-maila, koji su takođe imali za cilj krađu identita korisnika, o čemu je javnost u prethodnom periodu obavještavana, kao i veliki spam napad koji je generisao mail server PMF-a UCG-a, prema mail serveru Univerziteta, saopšteno je iz UCG-a.

Oni su dodali da će centar informacionog sistema Univerziteta Crne Gore će i dalje raditi na bezbjednosti akademske mreže i sigurnosti podataka svih korisnika.

Bonus video: