Turističke agencije dva mjeseca čekaju 6.086 eura

Iz Nacionalne turističke organizacije kažu da će ovih dana vratiti novac turističkim agencijama koje su platile učešće na otkazanom sajmu u Berlinu, navodno je to trebalo da se desi sredinom marta
775 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg ITB sajma u Berlinu, Foto: Hans Šerhaufer
Sa prošlogodišnjeg ITB sajma u Berlinu, Foto: Hans Šerhaufer

Nacionalna turistička organizacija (NTO) trebalo bi da ovih dana vrati novac turističkim agencijama koje su platile svoje učešće na međunarodnoj turističkoj berzi ITB u Berlinu, koja je zbog pandemije novog koronavirusa otkazana, potvrđeno je “Vijestima” iz NTO.

“Formalna procedura povraćaja sredstava je u toku i očekujemo da će uplata biti realizovana u kratkom roku”, rekla je redakciji Aleksandra Maksimović.

Iz turističkih agencija “Vijestima” su kazali da su se o povraćaju uplaćenog dijela sredstava na ime participacije interesovali 9. marta, a da su im tada iz NTO kazali da će im novac biti vraćen sredinom tog mjeseca.

Za učešće na međunarodnoj turističkoj berzi ITB u Berlinu, koja je trebalo da bude održana od 4. do 8. marta, participaciju je platilo pet turističkih agencija iz Crne Gore. Njihovo učešće, kako je planirano, bilo bi organizovano u okviru štanda NTO.

“U skladu sa definisanim pravilima o sajamskim nastupima i ponuđenim paketima, participaciju je platilo pet turističkih agencija iz Crne Gore u ukupnom iznosu od 6.086,88 eura”, kazala je Maksimović.

Nakon što su organizatori objavili da će ITB ipak biti otkazan, iz NTO su agencijama koje su platile participaciju za učešće ponudili dvije mogućnosti povraćaja novca.

“Prva je povraćaj iznosa participacije u cjelosti, a druga prebacivanje uplaćenih sredstava za participaciju za učešće na nekom od predstojećih sajmskih nastupa u organizaciji NTOCG”, kazala je Maksimović, dodajući da su od pet turističkih agencija četiri podnijele zahtjev za povraćaj iznosa participacije u cjelosti, dok je jedna podnijela zahtjev da uplaćenu participaciju prenese za učešće na sajmu WTM u Londonu.

Odgovarajući na pitanje i kada agencije koje su tražile povrat uplaćenog novca mogu da očekuju da im taj novac bude isplaćen, iz NTO su kazali da je “formalna procedura povraćaja sredstava u toku i da očekuju da će uplata biti realizovana u kratkom roku”.

ITB Berlin je najvažniji svjetski sajam turističke industrije. Ovogodišnji sajam trebalo je da bude održan od 4. do 8. marta, a organizatori su očekivali oko deset hiljada izlagača iz više od 180 zemalja. Prema grubim procjenama, u prostorima sajma za vrijeme ITB-a nalazilo bi se više od 500 hiljada ljudi

“Zbog pojačanog širenja novog koronavirusa kovid-19 Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo ekonomije inicirali su otkazivanje sajma ITB Berlin 2020. Nadležne službe su povećale sigurnosne zahtjeve za ovaj događaj. Između ostalog, stoji i zahtjev da svaki učesnik mora dokazati da ne dolazi iz žarišnih područja zaraze i da nije imao nikakav kontakt s osobama s tih područja. Messe Berlin nije u mogućnosti udovoljiti tim zahtjevima”, saopštili su ranije iz njemačke vlade i organizacije sajma.

Sljedeći ITB Berlin, prema podacima sa zvaničnog vebsajta, biće održan od 10. do 14. marta 2021. godine.

Bonus video: