"MANIPULACIJA I IZVRTANJE ČINJENICA"

Demokrate: DPS-SD-Biram Bar tri sata pravila cirkus oko kreditnog zaduženja za d.o.o. "Komunalne djelatnosti"

"Ovih dana u medijima se plasirala vijest, kako će Opština da pomogne privrednicima setom mjera, koje će usvojiti na XIX sjednici i cifrom od skoro milion eura", saopštio je klub odbornika barskih Demokrata
1717 pregleda 1 komentar(a)
Klub odbornika Demokrata Bar, Foto: Demokrate
Klub odbornika Demokrata Bar, Foto: Demokrate
Ažurirano: 19.05.2020. 10:18h

Klub odbornika Demokrata Bar saopštio je da dok je vladajuća koalicija DPS-SD-Biram Bar za svega pet minuta odbila 14 amandmana Demokrata na set mjera podrške građanima i privredi zbog krize izazvane pandemijom, "tri sata je pravila cirkus oko kreditnog zaduženja za d.o.o. “Komunalne djelatnosti”."

"Uvijek svađa oko novca i direktorskih mjesta. Ovih dana u medijima se plasirala vijest, kako će Opština da pomogne privrednicima setom mjera, koje će usvojiti na XIX sjednici i cifrom od skoro milion eura", saopštio je klub odbornika barskih Demokrata.

Kažu da je to klasična manipulacija i izvrtanje činjenica.

"U ovu cifru su, eto, slučajno uračunali i 335.000 eura već opredijeljenih budžetom. Ovdje su takođe i računali ukidanje komunalnih taksi za privatnu svojinu, u odluci koju su morali donijeti po zakonu još prije godinu dana. Ovo znači da građani nisu morali plaćati ovu taksu proteklih dvanaest mjeseci. Ista stvar je i sa administrativnim taksama, koje su mogle biti i skroz ukinute jer zakon ne obavezuje da ih Opština donosi. Da se pojasni građanima, to su one takse koje plaćate za bilo kakvu ovjeru 2,3 eura čekajući u redu nekada i sat vremena. Te takse je trebalo skroz ukinuti i olakšati barem taj teret našim sugrađanima. Ovako dolazimo do smanjenja pomoći za oko 400.000 eura. Tako da nije milion u pitanju već pola miliona."

U saopštenju se navodi da se ove mjere odnose na one subjekte koji nemaju ni centa duga prema opštini i državi.

"A šta ćemo sa onima koji se muče da opstanu na tržištu, da ih pustimo niz vodu i pomognemo na ovaj način njihovo nestajanje? Odbili su i taj amandman, koji se upravo odnosio na ove subjekte, koji imaju dug po nekom osnovu iz ovih mjera, da budu uključeni, da im se olakša na neki način. Ne, oni su izgleda već otpisani od vladajuće grupacije. Nisu prihvatili 14 amandmana Demokrata. Između ostalih amandmana nisu prihvatili da ukinu reprezentacije svim javnim funkcionerima, dnevnice odbornicima, korišćenje vozila i gorivo predsjedniku, potpredsjednicima, glavnom administratoru, direktorima javnih preduzeća, naknade za rad u komisijama, radnim tijelima, upravnim odborima javnih preduzeća kojima je osnivač Opština Bar do kraja godine. Ova sredstva kao i budžetska rezerva, predložili smo da budu usmjerena na davanje jednokratne pomoći nezaposlenim majkama sa troje i više djece. Sve ovo su odbili za pet minuta ali zato su protresli koaliciju, svađajući se oko 300.000 eura kredita “Komunalnom preduzeću” i o tome koliko ima direktora i koliku ko ima platu. Sve se vrti oko novca u ovoj koaliciji i političkog interesa. Skupština je juče djelovala kao pijaca, vjerovatno jer vladajuća koalicija tako poima vršenje vlasti i koalicione aranžmane. Grabe se za pozicije, opštinske resurse, pa ako nema dovoljno za sve, svađa je neminovna. Filosofija njih i njihovih mentora je već dobro poznata pola vijeka. Maska demokratije ne stoji kako treba, iskrivila se, a ubrzo će i spasti", zaključeno je u saopštneju kluba odbornika barskih Demokrata.

Preporučujemo za Vas