POLAGANJA POČINJU OD SJUTRA

Ministarstvo: Sve spremno za maturske i stručne ispite, biće obezbijeđena zaštitna sredstva

Ispiti su organizovani prema preporukama Instituta za javno zdravlje
1535 pregleda 0 komentar(a)
Lekić, Foto: Astrid Hagland Gjerde
Lekić, Foto: Astrid Hagland Gjerde

Od sjutra, 20. maja, počinju polaganja maturskih i stručnih ispita, dok u narednih nekoliko dana počinju i polumaturski ispiti, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

„Ispitni centar je intenzivno radio na organizaciji, dok je Ministarstvo prosvjete, zajedno sa Upravom za imovinu, obezbijedilo dezinfekciona sredstva, maske i rukavice – nekoliko desetina hiljada“, saopštila je Milica Lekić, portparolka Ministarstva prosvjete.

Kako je rekla, ispiti su organizovani prema preporukama Instituta za javno zdravlje, među kojima je držanje obavezne distance od dva metra; raspored sjedenja po redovima koji osigurava maksimalnu fizičku distancu i drugo. Takođe, prije ulaska učenika u učionice i nakon polaganja, stolovi će biti dezinfikovani, što je posebno važno jer se tako održava higijena između svakog pojedinačnog ulaska.

„Ispitni centar ranije je poslao spiskove učenika školama, što znači da učenici neće na oglasnim tablama tražiti svoje ime, već će škole povezati imena učenika i njihov raspored po prostorijama, pa će ih dežurni nastavnik raspoređivati u učionice prema spisku Ispitnog centra“, rekla je Lekić. Kako je dodala: “Ministarstvo prosvjete je, u saradnji sa Upravom za imovinu, obezbijedilo dezinfekciona sredstva za ruke i radne površine. Sredstva će biti distruibuirana u svaku školu u kojoj se organizuje maturski ili polumaturski ispit, a njih je oko 220. Takođe, obezbijeđene su maske i rukavice za djecu: više desetina hilada maski, rukavica ali i sasvim dovoljna količina alkohola i drugih sredstava“.

Iz ministarstva napominju da su termini polaganja za maturante kako slijedi: eksterni maturski i stručni ispiti iz Crnogorskog - srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, te Albanskog jezika i književnosti 20. maja; eksterni maturski i stručni ispit iz prvog stranog jezika 30. maja; eksterni maturski i stručni ispit iz Matematike 1. juna.

Termini polaganja za polumaturante su kako slijedi: iz Crnogorskog - srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti te Albanskog jezika i književnosti 27. maja; iz Matematike 28. maja; iz predmeta po izboru 29. maja.

Preporučujemo za Vas