Prvo zasjedanje tivatskog parlamenta nakon što mu je istekao mandat

Tivat: „Produžeci“ pod sjenom korone i izbora

Razmatrajući informaciju o radu Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS) tokom krize sa koronom, gradonačelnik Ssiniša Kusovac i njegov kolega iz DPS, predsjednik SO Ivan Novosel, podvukli su da su postignuti sjajni rezulati u borbi protiv zarazne bolesti, da u Tivtu nije bilo većeg broja obolijevanja i da je „cio sistem dao dobar odgovor a građani bili disciplinovani i odgovorni“
2444 pregleda 1 komentar(a)
Kusovac govori na sjednici SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Kusovac govori na sjednici SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Jasan predizborni naboj i potreba da se i na priči o koronavirusu gradi imidž dobre vlasti, obilježile su sjednicu Skupštinu opštine Tivat, prvu nakon što je odlukom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o odlaganju redovnih lokalnih izbora zakazanih za 5. april, aktuelnom sazivu do daljeg produžen mandat.

Pitanje legalnosti odluke Đukanovića i njenog naknadnog uvoženja u zakonske tokove izmjenaama Zakona o lokalnoj samoupravi koju su izglasali poslanici vladajuće većine u Skupštini Crne Gore, bilo je u fokusu dijela opozicije koja je došla na sjednicu SO, ali i većeg broja opozicionara koji su je bojkotovali.

Razmatrajući informaciju o radu Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS) tokom krize sa koronom, gradonačelnik Ssiniša Kusovac i njegov kolega iz DPS, predsjednik SO Ivan Novosel, podvukli su da su postignuti sjajni rezulati u borbi protiv zarazne bolesti, da u Tivtu nije bilo većeg broja obolijevanja i da je „cio sistem dao dobar odgovor a građani bili disciplinovani i odgovorni“.

„Mene bi bilo sramota da se, nakon svega što se dešavalo u posljednja dva i po mjeseca, poput Kusovca, pojavim pred SO sa ovakvom informacijom. Unizili ste građane Tivta kroz ovu pandemiju, uzurpirali ovlašćenja i nije bilo nikakve opipljive pomoči lokalnom stanovništu. Hvalite ste da ste pomogli NKT sa 21 hijadom eura – donirali ste onima koji danas građanima po apotekama prodaju donirane maske i rukavice, a ništa niste uradili za sopstvene sugrađane“- prozvao je Andrija Petković (BF) Kusovca i OTSZ na čijem je on čelu.

On je istakao i da Opština Tivat potpuno nespremno dočekuje ekonomsku krizu izazvanu Covidom-19, ali da lokalnoj DPS-SD-HGI vlasti, posebno u susret lokalnim i parlamentarnim izborima, „veoma odgovara aktuelno stanje sa koronazavisnicima – osiromašenim građanima koji neće imati od čega da žive i koronaprofiterima koji će te građane držati u šaci“.

„VI pričate nebuloze jer je NKT odradio perfektan posao, OTZS je odradio perfektan posao i svi ostali lokalni organi isto tako. U Tivtu nema zaraženih i kreće nam turistička sezona. Ovo je jadna i bijedna politička manipulacija“- uzvratio mu je Kusovac, ne odgovorivši na Petkovićeve prozivke njemu i Novoselu da sebi i ostalim funkcionerima nisu smanjili plate tokom krize, niti su od njih lično donirali. Petković je gradonačelniku poručio da je „jadno i bijedno kad od Tivćana neosnovano uzmete 53 hiljade eura za stambeni kredit, ili nekom tajkunu oprostite 5,6 miliona eura, a svojim građanima ne date ni mrvicu“, na šta je Kusovac reagovao porukom da je i Tužilaštvo kazalo da u priči oko njegovog stambenog kredita nema ničeg nezakonitog i da će građani najbolje znati da cijene rezultate lokalne vlasti „jer se oni vide i svi znaju kakav je Tivat bio prije 15 godina, a kakav je danas“.

Ivo Marić (SDP) je podsjetio da je Kusovčeva administracija odbila sve predloge opozicije i pozive da i njihovi predstavnici budu uključeni u rad OTZS i organa koji su pružali institucionalni odgivor na korona-krizu, naglašavajući da postoje sumnje da je sve to korišćeno za nedozvoljenu političku propagandu i zlouputrebe od strane vladajućih partija kroz rad opštinskih volontera i kontroverzan način na koji se određivalo kome će se od građana i kako pomagati. Rad lokalne vlasti i njenih službi u vrijeme korone pohvalili su i Igor Petković i Dejan Maslovar iz SD-a, kao i Adrijan Vuksanović (HGI) koji se posebno oštro obrušio na opoziciju što je bojkotovala sjednicu.

„Postoji samo jedan bitan rezultat iz svega ovoga, a on je više nego dobar jer imamo sačuvano zdravlje naših građana. To ne prihvataju samo politikanti koje na njihovu žalost, šamara politička realnost. Nekim političkim strukturama u Tivtu i Crnoj Gori je žao zbog ovako dobrih rezultata i građani neka se zapitaju kako bi nam svima bilo da nas oni vode“- istakao je Vuksanović.

Odbornici su usvojili paket mjera podrške Opštine građanima i privredi u suočavanju sa ekonomskim posljedicama koronavirusa koji je, po rječima sekretarke za finansije Rajke Jovićević (DPS), ukupno „težak“ preko 960 hiljada eura. Pri tome je ona u taj paket pomoći uračunala i smanjenje fiskalnog opterećenja od 250 hijada eura godišnje koliko će građani i privreda sada Opštini manje plaćati komunalnih taksi po drugoj odluci koju je SO morala usvojiti zbog prošlogodišnje izmene Zakona o lokalnim komunalnim taksama.

Bernarda Moškov (SDP) kritikovala je paket koji ne predviđa niti jednu konkretnu mjeru za podršku brojnim Tivćanima koji žive od izdavanja apartmana turistima i naglasila da je smiješno očekivati da će nekome pomoći to što mu obaveze plaćanja poreza na nepokretnost Opština odlaže za dva mjeseca. „Ovakav korpus mjera je više nego jak i dovoljan. Imamo mi više nego dovoljno iskustva, znanja i sposobnosti da možemo i sami koncipirati i iznijeti ove mjere i bez opozicije”, odgovorio je Kusovac na primedbu Moškov da su DPS, SD i HGI monopolizovali čitavu priču i odbili svaku sugestiju ili uključenost opozicije u taj postupak.

“Našli smo vakcinu protiv DPS-a”

Kandidati sa građanske liste „Narod pobjeđuje“ bojkotovali su sjednicu SO u kojoj su dio njih odbornici, naglašavajući da je aktuelnom sazivu “produžen na neustavan i nezakonit način prekidanjem izbornog procesa od strane predsjednika Crne Gore.” “Izbore je trebalo odložiti u skladu s Ustavom, odlukom Skupštine Crne Gore, a ne neustavnim ličnim aktom predsjednika, kao da je faraon, a ne predsjednik jedne države zasnovane na parlamentarnoj demokratiji”- kazao je Budiimir Cupara. On je podsjetio na niz konkretnih mjera koje su predlagali tokom koronakrize, a koje je lokalna vlast sve ignorisala, kao i ponuđenu pomoć niza lokalnih NVO.

“Pomoć onih koji drugačije razmišljaju nije im bila potrebna. Važno je bilo zadržati monopol kontakta sa građanima Tivta u situaciji kada su međusobni kontakti stanovništva bili svedeni na minimum. Simbolični set mjera predloženih za današnji dnevni red nema dodirnih tačaka sa smanjenjem zarada zaposlenih u organima lokalne uprave. To je ostala nedodirljiva zona bez iskazane spremnosti za solidarno trošenje sredstava sa onima koji nisu imali prilike da u ovom periodu zarade niti 1 cent. Sarkastična deviza „ Mi od vas očekujemo vaš glas, a vi od nas ne možete dobiti ni parče hljeba“ u maniru gradskih vlastodržaca u eri Alana Forda, postala je njihov način ponašanja”- kazao je Cupara.

Miomir Abović je podsjetio na set mjera i ušteda koje je predlagala lista “Narod pobjeđuje” a koje bi, kako je istakao rezultira “pristojnim novčanim fondom koji bi iznosio između 150-200 hiljada eura na mjesečnom nivou za pomoć najugroženijima“.

“Opštinari su, međutim, ostali gluvi za sve naše predloge i nastavili da u vd stanju primaju nezasluženo visoke plate, dok je veliki dio njihovih i naših sugrađana egzistencionalno ugrožen”- istakao je on. Nosilac liste “Narod pobjeđuje” Željko Komnenović je ocijenio da “odlazeća lokalna vlast ove produžetke koje je donijela pandemija Kovida 19, nije iskoristila da, makar na kraju svog mandata, jednom učini nešto ljudski i pristojno, i u saradnji sa svima iz opozicionih struktura dogovori mjere koje bi zaista bile od pomoći najugroženijim građanima Tivta, bez diskriminacija i zloupotreba po bilo kom osnovu“.

Umjesto toga, oni su borbu protiv korone pretvorili u “polujavnu DPS izbornu kampanju reprizama svih nepočinstava koje smo trideset godina unazad gledali.” On je poručio da gradu treba odgovornosti.

“Nova lokalna uprava na čelu sa listom ‘Narod pobjeđuje’ biće spremna da gradi takvu odgovornost, i da u saradnji sa svima koji su protiv kriminalnog, korumpiranog, totalitarnog i parazitskog režima, počne liječenje naše opštine od opakog DPS virusa, i u najkraćem roku učini Tivat ‘DPS free’ zonom u svakom smislu“ - zaključio je Komnenović. Tokom trajanja konferencije za štampu

“Naroda pobjeđuje” održane na ulazu u zgradu Opštine, oko kandidata ove opozicione liste okupilo se desetak uniformisanih pripadnika Komunalne policije i Komunalne inspekcije Opštine Tivat sa rukovodiocima tih organa Novakom Lekovićem (DPS) i Jovicom Stojkovićem (DPS) na čelu, a sve su sa terase obližnjeg kafića budno pratila i dva kriminalistička inspektora Odjeljenja bezbjednosti Tivat.