"izvjestan pad prihoda od ove turističke sezone"

Očekuju postepeno otvaranje granica u junu, raste optimizam za narednu godinu

Kako je saopšteno iz Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham), državni predstavnici očekuju da će pad prihoda u sektoru turizma iznositi do 40 odsto, dok predstavnici biznis sektora smatraju da pad može biti i do 60 odsto
14885 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2020. 19:28h

Postepeno otvaranje granica za turiste može se očekivati u junu, a optimizam za narednu godinu ipak postoji, iako je izvjestan pad prihoda od ove turističke sezone, poručeno je na virtuelnom događaju „Hosting international tourists – when and how“.

Događaj su organizovale Američke privredne komore Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Grčke.

Kako je saopšteno iz Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham), državni predstavnici očekuju da će pad prihoda u sektoru turizma iznositi do 40 odsto, dok predstavnici biznis sektora smatraju da pad može biti i do 60 odsto.

„Bolje rezultate, uvjeravaju sagovornici, možemo očekivati 2021. Sve zemlje, učesnice panela, imale su odličnu turističku sezonu lani, pa se nadaju da će takvi prihodi, ako ne i veći, moći da se ostvare u 2022. godini“, kaže se u saopštenju.

Povezani članci

15. Maj 2020.

Otvaranje granice početkom juna?

Navodi se da predstavnici Slovenije smatraju, ipak, da će im biti potrebno od tri do pet godina da ponove taj uspjeh.

Na događaju su predstavljeni finansijski paketi mjera koje su zemlje donijele kako bi se ublažile posljedice pandemije virusa COVID 19 na ekonomsko stanje, sačuvala radna mjesta i obezbijedila pomoć privrednicima.

U tom kontekstu, državni sekretar u Ministarstvu turizma Crne Gore, Damir Davidović, najavio je donošenje novog seta mjera, odnosno trećeg paketa, koji će Vlada predstaviti naredne sedmice.

Učesnici su se, kako je saopšteno iz Komore, saglasili da je neophodna tijesnija saradnja regiona i razmjena iskustava i informacija, jer je to jedini način da se uhvate u koštac sa pandemijom i zajedničkim snagama postanu bezbjedna turistička destinacija.

Oni su ocijenili da, iako će se dosta zemalja oslanjati na domaći turizam, on ipak nije dovoljan da obezbijedi rast i razvoj turizma.

„Sve strategije koje su izvršne vlasti donosile do sad pokazale su se veoma učinkovitim, ali, okolnosti izazvane pandemijom su izuzetno fluidne i zahtijevaju da se nadležne službe konstantno adaptiraju novim uslovima“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici biznis sektora su kazali da čekaju zvanične instrukcije od izvršnih vlasti, naročito zdravstvenih institucija, u vidu konačnih procedura, odnosno neophodnih higijenskih uslova i postupaka, naročito u svjetlu najave otvaranja granica.

Oni, kako su kazali, očekuju manji broj turista ove godine, pa će samim tim, biti lakše ispoštovati sve neophodne korake.

„Trenutno rade na digitalizaciji usluga kojih nude u što većoj mjeri, kako bi se ispunila očekivanja turista, u vidu obezbijeđivanja svih zdravstvenih standarda i protokola, ali i zaštitili sami zaposleni koji će usluge izvršavati“, dodaje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas