Rekonstrukcija postrojenja za preradu pitke vode na Pliješi u Pljevljima

Prva faza projekta vrijedna oko 280.000 eura pri kraju je, a podrazumijevala je radove na zamjeni filterske ispune za šest filtera i rekonstrukciju cijevne galerije
801 pregleda 0 komentar(a)
Postrojenje za preradu vode Pliješ Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje za preradu vode Pliješ Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

U rekonstrukciju postrojenja za preradu pitke vode na Pliješi, koji će raditi fazno, biće uloženo oko 800.000 eura - što će značajno unaprijediti kvalitet vodosnbdijevanja grada.

U toku su radovi na izmjeni svih sistema za pripremu pitke vode na postrojenju “Pliješ”, koje će finansirati Uprava za javne radove i Opština Pljevlja.

U Opštini Pljevlja kazali su da im je jedan od glavnih strateških ciljeva rješavanje višegodišnjeg problema vodosnabdijevanja grada. “Kompletan posao oko unapređenja vodosnabdijevanja je veoma kompleksan i zahtijeva projektovanje i radove u više segmenata isporuke vode za gradsko područje Pljevalja. Kapitalni i najvažniji projekat iz ove oblasti, čijom realizacijom će se značajno poboljšati kvalitet vodosnabdijevanja radi se u više faza, a podrazumijeva radove na rekonstrukciji postojećeg postrojenja za pripremu pitke vode Pliješ, izgradnji novog postrojenja za preradu jezerske vode na Pliješi i izgradnji postrojenja za pripremu pitke vode ‘Breznica’ i ‘Bogiševac’”, tvrde u lokalnoj upravi.

Prva faza projekta vrijedna oko 280.000 eura pri kraju je, a podrazumijevala je radove na zamjeni filterske ispune za šest filtera i rekonstrukciju cijevne galerije.

Prvi put ugrađen je sloj uglja antracita kao nove faze prečišćavanja vode, što će za cilj imati bolji kvalitet vode.

Rekonstrukcija cijevne galerije filterskih polja na postrojenju Pliješ podrazumijevala je zamjenu svih šest cjevovoda namijenjenih za čišćenje filtera.

Iz opštinskog preduzeća “Vodovod”, saopšteno je da je u toku nabavka i ugradnja dijela cijevne galerije koji se odnosi na čistu vodu.

“Drugom fazom projekta obuhvaćeni su radovi na opremanju postojećih taložnika sa paketima lamela i instalaciji sistema za doziranje koagulanta i floktuanta koji će značajno poboljšati kvalitet vode koja se isporučuje za grad. Vrijednost radova na ovoj fazi iznosiće oko 350.000 eura, a izabrani izvođač radova ‘Hipering’ doo početkom mjeseca započeo je aktivnosti na realizaciji projekta kroz pripremne radove. U sklopu druge faze rekonstrukcije, prvi put se od izgradnje postrojenja osamdesetih godina uvodi metoda prečišćavanja vode koagulacijom i flokulacijom, što će rezultirati smanjenjem mutnoće izvorske i jezerske vode tokom procesa taloženja. Završnu, treću fazu koja se odnosi na ugradnju SCADA sistema automatskog upravljanja sistemom, finansiraće Opština Pljevlja, a radove će izvoditi doo ‘Vodovod’ Pljevlja sa partnerima. Ugradnjom SCADA sistema izvršiće se povezivanje jedinica sistema vodosnabdijevanja postrojenja ‘Pliješ’, pumpna stanica Podpliješ, pumpna stanica Breznica, Bogiševac - pumpna stanica Podbogiševac. Uvođenjem ovog sistema, procijenjene vrijednosti radova oko 100.000 eura omogućiće se brže, efikasnije i modernije rukovođenje sistemom vodosnabdijevanja u Pljevljima”, tvrde u Opštini Pljevlja.

Završetkom projekta rekonstrukcije postrojenja za pripremu pitke vode “Pliješ”, stvoriće se uslovi za kvalitetniju preradu pitke vode iz akumulacije Otilovići i izvora u Potpeću.

Planiraju i gradnju nove fabrike za preradu pitke vode

U Opštini Pljevlja tvrde da će u narednih nekoliko godina izgraditi i novu fabriku za preradu pitke vode.

“Opština Pljevlja u ovogodišnjem budžetu predvidjela je sredstva u iznosu od pola miliona eura za primarni cjevovod od postrojenja na Pliješi do grada, kao i sredstva u iznosu od 200.000 eura za sekundarnu mrežu u gradu. Imajući u vidu kompleksan sistem vodosnabdijevanja gdje se grad snabdijeva vodom sa više vodoizvorišta, tri iz pravca Odžaka, izvorišta Breznica i Jugoštica i iz akumulacije Otilovići, gdje zbog dotrajalosti cijevi dolazi do gubitka vode i do 70 odsto, te česte neispravnosti, lokalno preduzeće ‘Vodovod’ u periodu od 2014. do 2019. godine uradilo je više projekata koji se tiču vodosnabdijevanja i izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže. Zamijenjeno je oko 6.600 m vodovodnih cijevi, urađeno je oko 2800 m kanalizacionih cijevi, dok je u naselju Ševari riješeno i zamijenjeno oko 1700 metara kanalizacione mreže. Tokom prethodne godine značajno je smanjen gubitak vode u centralnom gradskom jezgru, sa 80 odsto na 20 odsto”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Kompletna realizacija ovog za Pljevljake strateškog projekta završiće se izgradnjom novih fabrika na Breznici i Bogiševcu, sa odgovarajućom tehnologijom za prečišćavanje vode za piće. “Opština Pljevlja je u saradnji sa Vladom Crne Gore i Vladom Republike Slovenije obezbijedila potrebna finansijska sredstva za izgradnju postrojenja koje napaja vodom potrošače iz niske zone. U realizaciju ovih radova, čija je vrijednost 1,6 miliona eura, krenuće se tokom ove godine”, kažu u lokalnoj upravi.

Bonus video: