Saglasnost za gradnju hotela u Budvi dobili nakon što je arhitektica poslata kući

Nakon sagledavanja svih spisa predmeta, naročito imajući u vidu stručno mišljenje glavnog državnog arhitekte, Ministarstvo održivog razvoja i turizma nalazi da je idejno rješenje za izgradnju hotela izrađeno u skladu sa smjernicama detaljnog urbanističkog plana ‘Budva centar’, u smislu arhitektonskog oblikovanja i materijalizacije”, navodi se u rješenju resora kojim koordinira premijer Duško Marković
17297 pregleda 0 komentar(a)
Lokacija na kojoj je planirana gradnja hotela, Foto: Vuk Lajović
Lokacija na kojoj je planirana gradnja hotela, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo održivog razvoja i turizma poništilo je rješenje doskorašnje glavne budvanske arhitektice Ane Samardžić i izdalo saglasnost na idejna rješenja za hotele sa 4 plus i pet zvjezdica, koje u samom centru Budve na 50 metara od Slovenske plaže namjeravaju da grade predstavnici budvanskih prodica Petković i Božović.

Riječ je o postupku koji je zapravo “koštao glave” Samardžićevu, jer je gradonačelnik Budve Marko Bato Carević razriješio dužnosti glavnu gradsku arhitekticu, optužujući je da mu je pokušala podmetnuti na potpisivanje saglasnost na idejna rješenja, iako to nije u njegovoj nadležnosti.

Ona je u dva navrata odbijala da izda saglasnost na idejna rješenja za hotele, a mještani, kako se navodi u spisima, žalili su se Ministarstvu održivog razvoja - tvrdeći da su uzalud nekoliko puta mijenjali idejno rješenje po uputstvima Samardžićeve...

“Nakon sagledavanja svih spisa predmeta, naročito imajući u vidu stručno mišljenje glavnog državnog arhitekte, Ministarstvo održivog razvoja i turizma nalazi da je idejno rješenje za izgradnju hotela izrađeno u skladu sa smjernicama detaljnog urbanističkog plana ‘Budva centar’, u smislu arhitektonskog oblikovanja i materijalizacije”, navodi se u rješenju resora kojim koordinira premijer Duško Marković.

Mještani su u žalbi na rješenje Samardžićeve, koja im je krajem februara drugi put zaredom odbila da izda saglasnost, istakli da su više puta korigovali idejno rješenje turističkog objekta hotela sa garažom, prizemljem, mezaninom i šest spratova, kao i idejno rješenje hotelskog kompleksa sa pet zvjezdica, te da su idejna rješenja budućih objekata u potpunosti u skladu sa planskim rješenjem.

Mještani, koji planiraju da grade na svojoj đedovini, još u julu prošle godine podnijeli su prvi zahtjev za dobijanje saglasnosti na idejno rješenje hotela - kada su tražili da glavna gradska arhitektica odobri takav izgled budućih objekata.

Oni su još tada predočili opštinskoj službi da namjeravaju da grade hotele visoke kategorije, navodeći primjere da su na parcelama u okruženju nikli soliteri sa stanovima za tržište. Naime, zemlja mještana nalazi se na jednoj od najatraktivnijih preostalih neizgrađenih lokacija, uz samo more u centru Budve.

Potez od “Avale” do Zavale, uz more, koji je trenutno jedno od najvećih gradilišta, pretvoren je u stambeni kompleks višespratnica i kula, gdje je cijena kvadrata stanova, prije pandemije koronavirusa, dostizala i do šest hiljada eura, dok su cijene poslovnih prostora bile i veće.

Upravo to su najtraženije lokacije za stanogradnju, pa je i slučaj mještana koji namjeravaju da grade hotele, kažu upućeni, prava rijetkost.

Zahtjev mještana doveo je ljetos i do zahlađenja odnosa unutar lokalne vladajuće koalicije, jer su mještani tražili od gradonačelnika Carevića da se umiješa u cijeli postupak, poručujući mu da su oštećeni.

Carević je krajem aprila smijenio Samardžićevu, zbog, kako je naveo, nesavjesnog obavljanja posla.

Ona je potom najavila da će pravdu potražiti pred nadležnim organima.

U rješenju o razrješenju, Carević je ustvrdio da se glavna gradska arhitektica nije u zakonskom roku izjasnila na zahtjev za davanje saglanosti na idejno rješenje, da bi mu potom poturila na potpisivanje nezakonito rješenje.

“Dostavljanjem nezakonitog rješenja predsjedniku na potpis, što je u suprotnosti za pozitivnopravnim propisima, čime je zloupotrijebila službenu dužnost, jer je kao stručno lice dostavila akt iz domena svoje nadležnosti predsjedniku na potpis kako bi dao saglasnost na predloženo idejno rješenje, iako je znala i morala znati prema pravilima struke - da predsjednik nema nadležnost za donošenje istog”, navodi se u rješenju o razrješenju Samardžićeve u koje su “Vijesti” imale uvid.

Carević je za novog glavnog arhitektu Budve imenovao arhitektu Vladana Stevovića iz Podgorice, inače asistenta na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Bonus video: