ČESTITAO DAN NEZAVISNOSTI

Kaščelan: Zastava Crne Gore visoko vijori, ne bacajući sjenku ni na čije postojanje

Veličina jednog naroda se, kako je kazao gradonačelnik Cetinja, ne ogleda u njegovoj brojnosti, nego u spremnosti da prihvati različitost i da dijeli s drugima ono što je u svom hiljadugodišnjem trajanju stvarao
3748 pregleda 7 komentar(a)
Kašćelan, Foto: Prijestonica Cetinje
Kašćelan, Foto: Prijestonica Cetinje

Zastava Crne Gore visoko vijori, ne bacajući sjenku ni na čije postojanje, poručio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan, čestitajući Dan nezavisnosti sugrađanima, građanima i građankama Crne Gore i svim našim sunarodnicima u dijaspori.

„Danas proslavljamo jedan od najvažnijih datuma naše novije istorije, ponosni na slavnu prošlost i naredni za svijetlu budućnost. Prije 14 godina ispunili smo amanet naših očeva i đedova da vratimo nepravedno oteto i da se umire duše onih koji su vjekovima životima branili najveće bogatstvo čovjeku dato – slobodu. Jer, nijedna krletka, makar zlatna bila, slobodnoj duši ne daje prostor „da u Oro raširi krila“. Ta naša nova, majska, Crna Gora, koja u riječima i željama nama „najbližih“ nije imala budućnost, već je u prvoj deceniji svoje obnovljene državne samostalnosti pokazala sposobnost, umijeće, mudrost da se razvija kao odgovoran partner državama svjeta i prostran dom svim dobronamjernicima, ali i ovim drugima koji ni danas ne mogu prežaliti njeno postojanje", navodi Kaščelan.

Veličina jednog naroda se, kako je kazao, ne ogleda u njegovoj brojnosti, nego u spremnosti da prihvati različitost i da dijeli s drugima ono što je u svom hiljadugodišnjem trajanju stvarao. 

"Crna Gora ponosna je na tradiciju dobrih međunacionalnih i međuvjerskih odnosa, koje ni u savremenosti nije zapostavila, a što joj se dobrim vraćalo i u periodu prije i poslije obnove nezavisnosti. Njena zastava visoko vijori ne bacajući sjenku ni na čije postojanje. Svjedočimo posljednjih dana i mjeseci riječima i djelima kojima se ponovo pokušava ništaviti država Crna Gora i sve ono što su njeni građani svih nacija, narodnosti i vjera stvarali posljednjih 14 godina. Građanska i sekularna Crna Gora ne pristaje na to i takvu vrstu stigmatizacije. Ne može se budućnost graditi na mržnji prema drugima, na kletvama, na klerikalizmu, na diskursu srednjevjekovnog mračnjaštva i avetima 90-tih godina 20. vijeka, na prijetnjama, nipodaštavanju i nepoštovanju. Vjerujem da možemo i više i bolje, zajedno, poštujući naše različitosti i osobenosti, ujedinjeni u potrebi da izgrađujemo prosperiteniju Crnu Goru za one koji tek stasavaju. Želim da Crna Gora bude prvi izbor za život svim našim mladima, a posebno onima koji su izuzetni u znanju, umjetničkom stvaralaštvu i sportu. Želim da u sve naše hramove ulazimo s ljubavlju i da se u njima nadahnjujemo duhom svetim i milošću, razvijajući naše intimno biće u suštastvenog čovjeka. Mojim Cetinjanima i Cetinjankama i svim građanima i građankama Crne Gore, kao i našim sunarodnicima u dijaspori, čestitam Dan nezavisnosti. Da je vječna Crna Gora", stoji u poruci gradonačelnika Cetinja povodom državnog praznika.

Preporučujemo za Vas