Budva nije dužna Saviću 1,8 miliona

“U ponovljenom postupku, prvostepeni sud će otkloniti propuste i pravilno kvalifikovati osnov tužbenog zahtjeva...”
221 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Savić, Foto: Vuk Lajović
Branislav Savić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.02.2018. 07:25h

Apelacioni sud ukinuo je presudu podgoričkog Privrednog suda kojom je Opština Budva trebalo da plati milion eura kompaniji “Gugi commerce” na ime izvedenih radova u vrijeme kada je gradom upravljao Rajko Kuljača.

Vrijednost spora pred Privrednim sudom iznosila je više od 1,8 miliona eura.

Kompanija biznismena Branislava Gugija Savića tužila je Opštinu i zatražila da im se na ime štete isplati 1,4 miliona eura, a na osnovu izgubljene dobiti još 429.000.

Privredni sud dosudio je 23. januara da Opština isplati 878.004 eura, odnosno 1.044.825 eura sa PDV-om, sa zakonskom zateznom kamatom od 13. maja 2013. do dana isplate.

Tužba na iznos od 816.173 eura je povučena.

“U ponovljenom postupku, prvostepeni sud će otkloniti propuste i pravilno kvalifikovati osnov tužbenog zahtjeva, na osnovu savjesne i brižljive ocjene, kako već provedenih dokaza, tako po potrebi i dopunom dokaznog postupka, eventulano finansijskim vještačenjem i donese pravilnu i zakonitu odluku“, piše u presudi Apelacionog suda.

Privredni sud je donio presudu pozivajući se na protokol o regulisanju međusobnih prava i obaveza koji su 2012. zaključili Opština i Savićeva kompanija, te nalazu vještaka geodetske i građevinske struke i izjavi svjedoka - nekadašanjih i sadašnjih službenika Opštine, da je firma izvršila radove u izosu od 878.000.

To su iz Opštine negirali, pozivajući se da je riječ o usmenim dogovorima i da su potraživanja zastarjela.

Dok se pred sudovima vodi milionski spor, Opština čeka da Specijalno tužilaštvo reaguje upravo u tom slučaju. Gradonačelnik Budve Dragan Krapović prije nekoliko mjeseci podnio je krivičnu prijavu protiv Kuljače, odogovrnih u građevinskoj kompaniji “Gugi commerce” i službenika Opštine, optuživši ih da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili gradsku kasu za 1,4 miliona eura ugovorajući poslove mimo tendera. Riječ je o petnaestak izvedenih radova za koje Savić traži da mu se plate.

Iz kompanije tvrde da je prijava odbačena, a u Opštini kažu da nemaju tu informaciju.

Opština još čeka šest miliona od čega 3,5 u nekretninama

Opština Budva čeka da joj Savićeva kompanija nadoknadi štetu od šest miliona eura, od čega 3,5 miliona u nekretninama, na osnovu dva zaključena sporazuma sa Specijalnim tužilaštvom. Prema prvom, “Gugi commerce” se obavezao da Opštini isplati 2.254.585,24 eura, tako što će u korist Opštine prenijeti svojinu na nepokretnostima upisanih u list nepokretnosti LN 3447 KO Budva površine 34 kvadrata, 61 kvadrat i 106 kvadrata, kao i nepokretnosti u vlasništvu „Metropol – in“ DOO Budva u Bečićima ukupne površine 1.683 kvadrata.

“Gugi commerc“ se obavezao da uplati 300.535,16 eura na žiro-račun Opštine Budva, što je kompanija i učinila. Drugim sporazumom, Savić se obavezao da izmiri štetu od 3.842.766,69 eura.

Bonus video: