PREKRŠILA ZAKON O SPRIJEČAVANJU KORUPCIJE?

Ništa od prijave protiv Pupovićeve?

Savjet Agencije odgovorio Centru za građansko obrazovanje da nema informaciju o postupku protiv kandidatkinje za direktoricu
3375 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Kaluđerović, Foto: Savo Prelević
Snežana Kaluđerović, Foto: Savo Prelević

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) nije podnio krivičnu prijavu protiv kandidatkinje za direktoricu Agencije Elvire Pupović, koja je tokom procedure izbora direktora ASK tvrdila da nije bila član organa političke partije, što se ispostavilo kao netačno.

To proizilazi iz odgovora Savjeta Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Ta organizacija je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama tražila podatke o tome da li je Savjet Agencije podnio krivičnu prijavu protiv kandidatkinje zbog sumnje da je prekršila Zakon o sprečavanju korupcije prilikom prijave za kandidaturu, odnosno da li je pokrenuta procedura utvrđivanja odgovornosti onih koji su potvrđivali validnost njene kandidature.

Kako su “Vijesti” pisale prije nego što je odobrena njena kandidatura, ona nije ispunjavala uslov da 10 godina nije bila član organa političke partije, jer je tri godine ranije bila izabrana u budvanski odbor Demokratske partije socijalista.

Iz Savjeta Agencije odgovoreno je da ne posjeduju traženu informaciju.

U rješenju Agencije, u koje su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je utvrđeno da ne posjeduju traženu informaciju, odnosno dokument u bilo kojoj formi koji sadrži odgovore na upite CGO.

Zakon u sprečavanju korupcije, u članu 57, predviđa da ako Agencija raspolaže podacima koji upućuju na nepravilnosti koje nijesu u njihovoj nadležnosti, dostaviće te podatke nadležnom organu, koji je dužan da o tome dostavi povratnu informaciju Agenciji.

U članu 254 Zakona o krivičnom postupku stoji da su službena i odgovorna lica u državnim organima, organima lokalne samouprave, javnim preduzećima i ustanovama dužna da prijave krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, o kojima su obaviještena ili za koja saznaju u vršenju svoje dužnosti, ali i da treba da navedu dokaze koji su im poznati i preduzmu mjere da bi se sačuvali tragovi krivičnog djela, predmeti na kojima je ili pomoću kojih je učinjeno krivično djelo, predmeti nastali izvršenjem krivičnog djela i drugi dokazi...

Iz CGO ističu da to praktično znači da Savjet Agencije nije predao krivičnu prijavu protiv budvanske službenice.

“A na šta ga zakon obavezuje, niti utvrdio kako se javno našao u vrlo problematičnoj situaciji, a što sve dovodi u pitanje i sposobnost ove institucije da se bavi svojim propisanim nadležnostima. Ako Savjet Agencije nije spreman da za bazičnu pogrešnu provjeru tehničke dokumentacije disciplinski procesuira nekog u samoj instituciji ili da pokrene krivični postupak protiv nekog ko je tom istom Savjetu podnio krivotvorenu dokumentaciju, onda s pravom možemo da se pitamo da li taj Savjet ima kapacitet da iznese i teže zadatke u suzbijanju korupcije”, kazala je za “Vijesti” viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović.

Savjet Agencije je na sjednici 30. marta imao razgovor sa kandidatima, kada je član tog tijela Zlatko Vujović tražio da joj se postavi pitanje da li je bila u budvanskom odboru DPS-a.

“Ja više nisam član partije. Nisam član nijedne partije. Predlagana sam i u ovom sazivu OO DPS Budva, ali nisam imenovana i odabrana za članstvo”, kazala je Pupovićeva na audio snimku koji je dostavljen poslije sjednice Savjeta.

Poslije toga je sa njom prekinut razgovor jer nije ispunjavala uslove propisane Zakonom. Predstavnica CGO ističe da mjesecima pokušavaju da saznaju od Savjeta Agencije da li su predali najavljenu krivičnu prijavu protiv kandidatkinje.

“Veoma nas brine što i pored negativnih ocjena Evropske komisije iz posljednjeg Nezvaničnog dokumenta nema nikakvog napretka u radu Agencije, a konstatujemo i određene korake unazad. Primjera radi, ranijih godina smo, osim u jednom slučaju, uvijek u zakonskom roku dobijali odgovore na zahtjeve od rukovodstva ASK-a. Sada tek nakon apela i urgencija dobijamo određene odgovore, ali ne i tražene informacije. Znači, Agencija sada ekstenzivno krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama”, ocijenila je Kaluđerović.

Na prva dva konkursa poslije odlaska Sretena Radonjića nije izabran direktor Agencije.

U toku je treći konkurs, koji je raspisan 5. maja i traje 20 dana.

Petočlani Savjet odlučuje o izboru direktora Agencije većinom od najmanje četiri glasa, u roku od 30 dana od isteka roka za prijavu na konkurs.

Preporučujemo za Vas