PONIŠTENO RJEŠENJE

Samardžićeve nema, hoteli niču po Budvi?

U Budvi će ponovo odlučivati o izdavanju saglasnosti na idejno rješenje za devetospratni hotel sa pet zvjezdica, koji nikšićka kompanija “Roaming Montenegro” namjerava da gradi u blizini Starog grada
9776 pregleda 6 komentar(a)
Animacija budućeg hotela - idejno rješenje dostavljeno MORT-u, Foto: MORT
Animacija budućeg hotela - idejno rješenje dostavljeno MORT-u, Foto: MORT

Ministarstvo održivog razvoja poništilo je rješenje bivše glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da izda saglasnost na idejno rješenje budućeg devetospratnog luksuznog hotela sa pet zvjezdica koji nikšićka kompanija “Roaming Montenegro” namjerava da gradi na mjestu oronulog poslovnog centra preko puta hotela “Mogren”, naspram budvanskog Staroga grada.

“Poništava se rješenje službe glavnog gradskog arhitekte Budve i predmet vraća istom organu na ponovni postupak”, navodi se u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

U međuvremenu, gradonačelnik Budve Marko Carević smijenio je Samardžićevu, a na njeno mjesto kao vršioca dužnosti imenovao Vladana Stevovića, kome je dodijeljen “slučaj” Roaming Montenegro. Samardžićeva je u rješenju navela da budući hotel svojim izgledom i veličinom odudara od okolnog prostora.

“Svojom volumetrijom se nameće u prostoru, zaklanja vizure Staroga grada, te na neadekvatan način ‘parira’ Starom gradu u smislu gradskih repera. Nije skladan međuodnos objekta sa susjednim hotelom ‘Mogren’, kao ni sa hotelom ‘Avala’. Uočljiva je nesrazmjera u volumetriji, kao i u vertikalnoj interpretaciji sa okolnim strukturama”, navela je Samrdžićeva u rješenju o odbijanju iz januara. Ona je konstatovala da je “opšti zaključak da budući objekat svojom oblikovnošću i materijalizacijom ne doprinosi unapređenju kvaliteta prostornog i arhitektonskog izraza na mikrolokaciji, te ne čini skladnu cjelinu sa svojim okruženjem”.

Na njeno rješenje, kako se navodi u dokumentu Ministarstva održivog razvoja, predstavnici Roaming Montenegro žalili su se zbog “pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja”.

“Roaming Montenegro je naveo da je ispoštovao sve parametre iz planskog dokumenta i u odnosu na volumetriju, i u odnosu na urbanističke parametre“, navodi se u rješenju MORT-a.

Ta kompanija prije dvije godine kupila je nekadašnji jednospratni poslovni centar od 650 kvadrata od kompanije Astra Montenegro Investment Asotiation (AMIA). Prethodno je trgovala nekadašnju poslovnicu od 115 kvadrata srpske aviokompanije JAT, sadašnjeg Akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj AIR Serbia, koja se nalazi u okviru istog poslovnog centra, a koji godinama praktično nije u funkciji, osim par poslovnih prostora.

Riječ je o jednoj od najatraktivnijih nekretnina na kojoj je planskim dokumentom Detaljni urbanistički plan “Budva centar” dozvoljena gradnja višespratnog objekta u funkciji turizma.

Kompanija “Roaming Montenegro” prije dvije godine našla se u žiži javnosti, nakon što joj je višečlana organizovana kriminalna grupa falsifikovanom dokumentacijom izvršila 33 transakcije i sa bankovnog računa “skinula” 1,6 miliona eura. Policija je rasvijetlila taj slučaj.

Dvije podzemne garaže, prizemlje i devet spratova u mediteranskom stilu

Kako se navodi u idejnom rješenju, "Roaming Montenegro" planirao je da gradi hotel sa pet zvjezdica sa kondo modelom poslovanja, koji bi imao ukupno 5.787 kvadrata bruto građevinske površine.

Hotel bi imao dvije podzmene garaže, prizemlje i devet spratova, a kako se navodi, rađen je u klasičnom mediteranskom stilu.

Postojeći objekat, prema planu, biće porušen...

"Namjena objekta je hotel sa pet zvjezdica sa kondo modelom poslovanja. Objekat je planiran da funkcioniše kao jedna cjelina. Arhitektonsko rješenje objekta je u funkcionalnom i oblikovnom smislu riješeno racionalno, u mediteranskom stilu i na način da se uklapa u postojeći ambijent. U okviru hotela nalazi se 50 jednosobnih apartmana, jedan dvosobni apartman i dva trosobna dupleks apartmana. Ukupan broj ležaja iznosi 116. U okviru hotela nalazi se i hol sa recepcijom, kao i restoran sa kafeterijom. Takođe, u sklopu prizemlja hotela nalaze se poslovni prostori u funkciji hotela čija neto površina iznosi oko 520 kvadrata", navodi se u osporenom idejnom rješenju.