Dupli aršini u sprovođenju mjera: Vlast prećutno odobrila okupljanja za 21. maj

Policija je saopštila da su procesuirane dvije osobe, jedna koja je pucala i druga koja je ometala slavlje povodom obilježavanja 21. maja
28480 pregleda 134 komentar(a)
Cetinje 21. maj, Foto: Cetinjski list
Cetinje 21. maj, Foto: Cetinjski list

Iako nije ukinuta zabrana javnog okupljanja, tokom proslave Dana nezavisnosti nije zabilježen nijedan slučaj da je neko priveden, dok paralelno devetoro sveštenika Mitropolije crnogorsko primorske čeka sudski postupak zbog kršenja te mjere.

Proslava dana kada je Crna Gora prije 14 godina povratila državnost obilježeno je u pojedinim gradovima javnim okupljanjima, a snimci i fotografije toga objavljeni su i na društvenim mrežama.

Ujedinjena Crna Gora optužila je policiju i tužilaštvo za selektivnu pravdu i da su “partijski obojene institucije”.

Policija je saopštila da su procesuirane dvije osobe, jedna koja je pucala i druga koja je ometala slavlje povodom obilježavanja 21. maja.

Dvije nevladine organizacije, Institut alternativa i Akcija za ljudska prava juče su uputile inicijativu za ukidanje mjera zabrane javnih okupljanja jer, kako su naveli, da je usljed ukidanja većeg broja mjera za suzbijanje i sprečavanje širenja novog koronavirusa, prestala i potreba za postojanjem zabrane javnih okupljanja. Navode da su okupljanja građana na trgovima širom Crne Gore, koja su se desila u čast godišnjice sticanja nezavisnosti i “prećutno omogućavanje vladajućih struktura da se ta okupljanja održe bez ograničenja, očigledan pokazatelj da javna okupljanja više ne predstavljaju realnu prijetnju po širenje koronavirusa, zbog čega su restriktivne mjere i uvedene”.

Iz Uprave policije “Vijestima” nijesu odgovorili da li su zbog nepoštovanja zabrane okupljanja podnosili krivične prijave. Procesuirani su, kako je saopšteno iz UP, Kolašinac M.B. i Beranac A.T.

Prvi je”ometao proslavu i na taj način pokušao da izazove eventualne incidente”, A.T. je iz vozila povodom proslave Dana nezavisnosti ispalio više hitaca.

Na društvenim mrežama se u četvrtak uveče pojavio i snimak masovne tuče u centru Nikšića koja je bila motivisana referendumskim temama, a sinoć je “Vijestima” rečeno da je devetoro pozvano na razgovor u policijiu.Sve to nakon što je Ujedinjena, na čijem je čelu Goran Danilović saopštila je da NKT nije vanredno zasjedalo: “U nedavnim šetnjama tišine Podgoricom 13 naših funkcionera, članova i simpatizera, među kojima i dva poslanika, privođeno je u podgorički Centar bezbjednosti. Za sada smo dobili trinaest prijava, a u proceduri je još četrdeset osoba”, saopšteno je iz UCG.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković juče je tražio od policije tražio informaciju da li je i ko uhapšen zbog obilježavanja 21.maja.

Zbog postupanja suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavan ju opasne zarazne bolesti, nikšićko tužilaštvo je predalo Osnovnom sudu optužni predlog protiv devetoro sveštenika ove eparhije.

Iz nikšićkog ODT-a su tada naveli da su episkop i sveštenici obavljali vjerski obred van vjerskog objekta.

Ni iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) juče nisu odgovorili na pitanje da li je 21. maja prekršena odluka o zabrani okupljanja i postoje li izuzeci u nekim slučajevima.

Ako mogu okupljanja u tržnim centrima, zašto ne mogu na ulicama

HRA i Institut alternativa pozvali su NKT, odnosno ministra zdravlja, da ukine zabranu javnih okupljanja u Crnoj Gori: “Alternativno, ako to epidemiolozi zaista smatraju neophodnim, pozivamo da se javna okupljanja omoguće pod istim uslovima pod kojima je dozvoljeno okupljanje vjernika ili rad tržnih centara, uz poštovanje fizičke distance od dva metra i prostorne površine od 10 metara kvadratnih po učesniku”, saopšteno je iz tih NVO.

Podsjećaju da je NKT od 4. maja do danas donijelo više kontradiktornih odluka:

“Nejasna je logika da se dozvoli i omogući okupljanje lica u zatvorenim prostorima, kao što su tržni centri, u kojima se u jednom trenutku nađu stotine ljudi, a da, istovremeno, organizovano ili spontano javno okupljanje više od 20 osoba i dalje predstavlja krivično djelo”, navode. Podsjećaju da je pravo na mirno okupljanje garantovano ustavom.

Bonus video: