Đukanović: Pripadnici islamske vjeroispovijesti su sastavni dio uspjeha i planova za budućnost

"Saosjećanje, umjerenost, ljubav, uvažavanje i čovjekoljublje kao temeljne vrijednosti Islama imaju posebno značenje u predstojećim blagim danima koje ove godine obilježavamo u smiraj najveće zdravstvene krize u savremenoj istoriji čovječanstva"
2771 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom praznika Ramazanskog bajrama, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti uz najbolje želje za dobro zdravlje, napredak i ličnu i porodičnu sreću.

"Saosjećanje, umjerenost, ljubav, uvažavanje i čovjekoljublje kao temeljne vrijednosti Islama imaju posebno značenje u predstojećim blagim danima koje ove godine obilježavamo u smiraj najveće zdravstvene krize u savremenoj istoriji čovječanstva. Te vrijednosti, kao sastavni dio multietničnosti, multikonfesionalnosti i multikulturalnosti, koje prožimaju državno biće Crne Gore, dodatna su inspiracija za brže prevazilaženje posljedica pandemije združenim naporima", istakao je Đukanović.

On je dodao da "smo ponosni kako je Crna Gora odgovorila na ove nove izazove, u kojima je došao do izražaja puni smisao zajedništva, što je snažan podsticaj za nastavak reformi, jačanje institucija i izgradnju moderne države, koja je uvažena članica NATO i regionalni lider u pregovaračkom procesu sa EU".

"Islamska zajednica i pripadnici islamske vjeroispovijesti sastavni su dio svih uspjeha, i planova za budućnost naše zajedničke Crne Gore. Uz najbolje želje da praznik provedete u zdravlju, miru, blagostanju i porodičnoj sreći, uvažavajući date okolnosti, još jednom vam upućujem iskrene čestitke", naveo je Đukanović.

Muslimani će sjutra proslaviti veliki islamski praznik - Ramazanski Bajram.

Ramazanski bajram traje tri dana i obilježava kraj mjeseca Ramazana, odnosno mjeseca posta tokom koga se muslimani širom svijeta, od zore do zalaska sunca, uzdržavaju od jela, pića i intimnog odnosa.

Ove godine Ramazan je počeo 24. aprila, a završava se večeras iftarom u 20 sati i 16 minuta.

Tokom posta, vjernici se uzdržavaju od loših misli i predanošću vjeri čiste svoju dušu i razum.

Mjesec Ramazana jedan je od najznačajnijih mjeseci u godini za sve muslimane.

Predanost vjeri i stalni ibadet vjernicima omogućava da tokom mjeseca Ramazana očiste duše i istinski zatraže oprost za sve svoje grijehe.

Gospodar u Ramazanu svima prašta i nudi pokajanje i povratak Njemu i svi vjerski propisi u Ramazanu podstiču čovjeka da spozna svoju ulogu na ovom svijetu.

Bajram namaz ove godine biće klanjan sjutra u svim džamijama u Crnoj Gori u pet sati i 49 minuta.

Bonus video: