EPCG: Pljevlja dobijaju park od preko 60 hektara i više od 45.000 sadnica javora, crnog bora i ruje

"Investicioni plan EPCG, koji podrazumijeva I dio ulaganja sa više od 60 miliona eura do 2023.godine u sanaciju i modernizaciju dijela termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, i pored trenutno složene epidemiološke situacije, realizuje se u skladu sa planiranom dinamikom", kaže se u saopštenju EPCG
1971 pregleda 14 komentar(a)
Projekat fazne rekultivacije na deponiji pepela i šljake na Maljevcu u Pljevljima, Foto: PR Centar
Projekat fazne rekultivacije na deponiji pepela i šljake na Maljevcu u Pljevljima, Foto: PR Centar

Pljevlja će, nakon rekultivacije deponije "Maljevac", dobiti uređeni park površine preko 600 hiljada metara kvadratnih, sa više od 45 hiljada sadnica javora, crnog bora i ruje, izgrađen po najsavremenijim standardima, kazali su iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Iz EPCG su rekli da će biti izgrađena i biciklistička i trim staza, postavljen parkovski mobilijar, klupe za odmor i sve ostalo što sadrže savremeno uređeni parkovi navodeći da će prvi dio parka biti završen na ljeto.

Oni su naveli da je projekat fazne rekultivacije na deponiji pepela i šljake na Maljevcu vrijedan oko 20 miliona eura, i da se na jednom dijelu deponije radovi se privodi kraju.

"Investicioni plan EPCG, koji podrazumijeva I dio ulaganja sa više od 60 miliona eura do 2023.godine u sanaciju i modernizaciju dijela termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, i pored trenutno složene epidemiološke situacije, realizuje se u skladu sa planiranom dinamikom", kaže se u saopštenju EPCG.

Navodi se da se radi kontinuirano uz puno poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela o primjeni zaštitnih mjera od koronavirusa i da se ne očekuju značajnija pomjeranja zacrtanih rokova.

Iz EPCG su rekli da se trenutno intezivno radi na rekultivaciji kasete II, dok se radovi na kaseti III privode kraju i trebalo bi da budu završeni do kraja ljeta ove godine.

Oni su objasnili da će završetkom kasete III, u čiju sanaciju i rekultivaciju je uloženo oko 2,7 miliona e, biti stvoreni uslovi za prestanak odlaganja na postojećoj kaseti I.

Nikola Vukotić
Vukotić(Foto: PR centar)

"Nakon čega će se pristupiti njenom takozvanom konzerviranju, odnosno presvlačenju zaštitnim slojem gline kako ne bi, usljed potencijalno jakih vjetrova, dolazilo do podizanja prašine i drugih negativnih uticaja na životnu sredinu", navode iz EPCG.

Nikola Vukotić iz Direkcija za razvoj EPCG, kazao je da rekultivacija kasete II, obuhvata tehničku i biološku rekultivaciju zemljišta i da bi ukoliko tokom predstojećih ljetnjih mjeseci epidemiološka situacija bude stabilna ti radovi trebalo da budu završeni u periodu avgust - septembar.

"Trenutno se sprovodi tzv. tehnička rekultivacija i nanošenje gline i zemlje, dok biološka rekultivacija podrazumijeva sađenje raznih kultura trava i sadnica javora, crnog bora i ruja", naveo je Vukotić.

Iz EPCG su kazali da se dio aktivnosti finansira iz kredita Svjetske bankea i da će nakon završetka projekta ekološke rekonstrukcije termoelektrane biti stvoreni uslovi za takozvanu inertizaciju otpada i otpočinjanje aktivnosti u vezi sa konačnim zatvaranjem deponije.

Bonus video: