Za dva miliona eura - više od pasarele i rampe

"Nije jedini smisao napraviti samo atraktivan prelaz preko magistrale. Uz namjeru prelaza, ideja je da se istim činom započne i novo mjesto ljepše budućnosti koje mora biti savršeno povezano sa starim", saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Mojkovac
19162 pregleda 9 komentar(a)
Uloženo milion eura do sada: Trenutni izgled pasarele, Foto: Dragana Šćepanović
Uloženo milion eura do sada: Trenutni izgled pasarele, Foto: Dragana Šćepanović

Izgradnja pasarele, koja će povezivati centar Mojkovca i prostor bivšeg jalovišta, do sada je koštala blizu milion eura. Kako su "Vijestima" kazali u Opštini, za završetak radova, do kraja ove godine, na tom projektu biće potrošeno još toliko.

U kabinetu predsjednika Opštine Ranka Mišnića smatraju da je taj skupi projekat "više od pasarele i rampe, te da nije samo samo atraktivan prelaz preko magistrale".

"Često nam se ovih dana postavlja pitanje da li pasarela ili rampa može biti nešto više. Mi smo se vodili logikom da svemu što predstavlja naš najveći potencijal - turizam, ekologija i poljoprivreda, moramo se okrenuti na kreativan način kako bismo bili prepoznati i konkurentni. Nije jedini smisao napraviti samo atraktivan prelaz preko magistrale. Uz namjeru prelaza, ideja je da se istim činom započne i novo mjesto ljepše budućnosti koje mora biti savršeno povezano sa starim”, napisali su u odgovorima iz Mišnićevog kabineta.

pasarela Mojkovaca idejno rješenje
Idejno rješenje za pasarelu(Foto: Screenshot)

Kako kažu, pasarela predstavlja produžetak – ekstenziju grada, tako što će most preko magistrale biti pješački bulevar, a rampa silaska pješačka ulica. Ta silazna ulica (kružna), objašnjavaju, formira dolazni kružni trg. Plato - ulica biće široka sedam metara, “kako zbog funkcije tako i da se ne bi imao osjećaj prelaska mosta već kontinuitet grada široke ulice sa cvijetnim lejama, klupama i drugim urbanim mobilijarom“.

"Prelazak je u stvari mojkovački novi korzo. Na kraju tog pješačkog bulevara – mosta je dugi vidikovac koji gleda kako na novi prostor (staro jalovište), tako i na sami trg. Spiralna ulica koja formira trg ima namjenu neke vrste tribina, odnosno otvorene scene koju do sada nijesmo imali. Prema spolja planirani su zasadi drveća”, objašnjavaju svrhu skupog projekta u kabinetu predsjednika Opštine.

Planiraju da pasarela bude „dio kompleksnog zahvata, koji sačinjavaju još i gradski trg i sami sadržaji na platou bivšeg jalovišta“.

"Potrebno je da Mojkovac što slivenije izađe na tu stranu prema kojoj je odavno blokiran magistralom i jalovištem. Najprirodnija spona dva prostora se ostvaruje upravo najstarijim urbanim temama: ulica i trg. Rampom i mostom Mojkovac dobija i novu ulicu i trg kao dio svog novog urbanog tkiva“, podsjećaju iz mojkovačke Opštine na riječi arhitekte Srđana Tadića, koji je projektovao pasarelu.

Bonus video: