"DA SE SVAKA OD STRANA ODREKNE SUDSKIH PROCESA"

"Lovćen film" uputio predlog Careviću: Bioskop traži da se "zakopaju ratne sjekire"

“Lovćen film” je spreman da se odrekne sudskog spora koji vodi za naknadu štete od 2,3 miliona eura, a od Opštine traži da oni odustanu od spora za poništenje ugovora i aneksa ugovora za bioskop
7744 pregleda 0 komentar(a)
Iz bioskopa predlažu da "svaka od strana preduzme po neki korak", Foto: Vuk Lajović
Iz bioskopa predlažu da "svaka od strana preduzme po neki korak", Foto: Vuk Lajović

Izvršni direktor “Lovćen filma“ Vladan Sretenović, koji gazduje bioskopom "Cadmus cineplex", predložio je gradonačelniku Budve Marku Batu Careviću da "zakopaju ratne sjekire" i da svaka od strana se odrekne sudskih procesa koje vode, jer je to jedino rješenje da bioskop u kompleksu "TQ Plaza" može opstati.

Sretenović je spreman da se “Lovćen film” odrekne sudskog spora koji vodi za naknadu štete od 2,3 miliona eura, a od Opštine traži da oni odustanu od spora za poništenje ugovora i aneksa ugovora za bioskop.

"Sporovi koji se vode između Opštine Budva i Lovćen filma opterećuju naše odnose i poslovanje, a vjerujemo da imamo zajednički cilj, a to je uspješan rad bioskopa. Na kraju krajeva to je i interes naših sugrađana, koji su glavni posjetioci bioskopa, a ovaj interes sugrađana će postojati i nakon završetka sporova, bez obzira kako se isti budu završili“, naveo je Sretenović u dopisu u koji su "Vijesti" imale uvid.

U cilju rješavanja međusobnih problema, Sretenović predlaže da "svaka od strana preduzme po neki korak".

"Spremni smo da odreknemo našeg tužbenog zahtjeva koji se vodi u postupku za uređenje multifunkcionalnog prostora na otvorenom (terasi objekata TQ Plaza) i naknadi štete, a radi se o sporu čiji je iznos 2.340.805,95 eura, uvećan za zakonske zatezne kamate. Naravno, to je moguće uraditi ako se i Opština Budva odrekne tužbenog zahtjeva u predmetu za utvrđivanje ništavnosti ugovora o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti i pripadajućeg aneksa, gdje se sa druge strane radi o sporu zbog kojeg bioskop trajno prestaje sa radom. Treba imati u vidu da ove predmeta prate i veoma veliki sudski troškovi, a presude mogu uključivati i dodatne velike iznose za naknadu štete. Među poslovnim partnerima nije neobično da dođe do sudskih sporova, ali je uvijek štetno ako se ne trude da sporove prevaziđu i riješe dogovorom“, istakao je Sretenović.

"Lovćen film" od otvaranja 2015. do danas je u nizu sudskih procesa, a aktuelna lokalna uprava tvrdi da je riječ o još jednoj malverzaciji organizovane kriminalne grupe, koja je procesuirana. Sa druge strane iz "Lovćen filma" su u nekoliko navrata isticali da je cijeli projekta zakonit i optužili opštinsku vlast da vodi političku kampanju.

Opština Budva u cjelosti je osporila tužbu "Lovćen filma" koji je pred Privrednim sudom zatražio da mu lokalna uprava na ime izmakle koristi, jer im nije omogućila da na terasi kompleksa "TQ Plaza" izgrade multifunkcionalni otvoreni bioskop sa 355 sjedišta, isplati ni manje ni više nego 2,3 miliona eura.

Sa druge strane administracija bivšeg gradonačelnika Budve Dragana Krapovića pokrenula je spor za poništenje ugovora i aneksa ugovora između "Lovćen filma" i Opštine Budva, smatrajući da je riječ o ugovoru kojim je nanijeta višemiliosnka šteta. Interesantno je da je čak i gradonačelnik iz redova DPS Srđa Popović pokrenuo spor za poništenje aneksa ugovora iznijevši slične kvalifikacije.

Sekretarijat za zaštitu imovine je krajem jula 2018. Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg opštinskog rukovodstva iz redova DPS, te menadžmenta "Lovćen filma" zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja kršenjem ugovora oko osnivanja bioskopa čime je nanijeta milionska šteta.

Krivičnom prijavom od tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić tražilo se da se ispita kako je naknadno dogovoreno održavanje fantomskog nikad održanog festivala, za čije petogodišnje održavanje je trebalo da se izdvoji milion eura, te zbog čega su "Lovćen filmu" izdate blanko mjenice da se naplati ako Opština ne ispoštuje rokove. Da li je filmski festival "Cinema city Budva" ikada realizovan, te da li je Opština Budva plaćala i koliko kompaniji "Lovćen film" za relizaciju ovog projekta, dokumenta su koje je tražio Katnićev tim prije nekoliko mjeseci.

Opština i "Lovćen film" su 2014. dok je gradom upravljala koalicija DPS-SDP, nakon što je Skupština opštine aminovala, zaključili osnovni ugovor kojim je na 20-godišnje besplatno korišćenje "Lovćen filmu" dato više od dvije hiljade kvadrata poslovnog prostora u kompleksu

"TQ Plaza", gdje je u maju 2015. svečano otvoren bioskop, a lokalna uprava se obavezala i na godišnju subvenciju od 199 hiljada eura prema "Lovćen filmu".

Ugovor je osporila Krapovićeva administracija koju pred sudom zastupa advokat Goran Rodić, dok je i ukinuta subvencija od 199 hiljada eura, koja već drugu godinu nije u budžetu.

Preporučujemo za Vas